Kako prepoznati znake prisotnosti risa

Ris ima za mačke značilno okroglo obliko stopinje. Ker svoje kremplje lahko vpotegne, jih ponavadi v sledeh ne vidimo. Sprednje šape so večje od zadnjih …

Odtisi šap

Ris ima za mačke značilno okroglo obliko stopinje. Ker svoje kremplje lahko vpotegne, jih ponavadi v sledeh ne vidimo. Sprednje šape so večje od zadnjih. Med hojo  z zadnjimi nogami stopa v sledi sprednjih šap.

Velikost in oblika risovih sledi sta lahko podobni sledem volka ali psa in včasih tudi sledem šakala in lisice. Če opazimo sledi krempljev, zagotovo vemo, da ne gre za risa, vendar pa se pogosto zgodi, da v nekaterih sledeh odtisi krempljev niso vidni (npr. pri psu). V takih primerih je dobro preveriti več odtisov šap. Stopinje divje ali domače mačke so ravno tako brez krempljev , vendar pa so njihove sledi manjše od risjih (do 4 cm).

Vir: Igor Pičulin
Vir: Igor Pičulin

Iztrebki

Ker se prehranjujejo večinoma s srnjadjo in polhi, so risovi iztrebki večinoma sestavljeni iz dlake (krzna) in občasno iz ostankov kosti. Oblika iztrebkov je podobna iztrebkom divjih mačk, le da so risovi večji. Iztrebki v obliki klobas so na eni strani špičasti in so lahko sestavljeni iz več manjših segmentov (1–2x širši kot so dolgi). Za razliko od volkov in medvedov ris svoje iztrebke pogosto zakoplje.

Drgnjenje

Podobno kot druge mačke se tudi ris rad drgne ob predmete (drevo, ograjo …), zaradi česar lahko pogosto na njih najdemo njegovo dlako. Dlaka je dolga do 5 cm in je lahko kodrasta ali ravna, pogosto tanjša in bela pri korenu, rumena ali oranžna na sredini in črna na vrhu.

Z drgnjenjem na predmetih puščajo za seboj svoj vonj in tako drugim risom sporočajo, da so prisotni na tem območju.

Označevanje

Ris svoje ozemlje označi z urinom in z izločki posebnih žlez, ki jih ima pod repom in na spodnji strani šap. S tem, ko za sabo pusti svoj vonj, drugim risom v času parjenja sporoča svoj spol, v primeru, da ti iščejo partnerja. Čeprav ta način označevanje večino leta ni viden, ga pozimi zlahka vidimo in ga zbiramo za genetsko vzorčenje.

Vir: DinaRis
Vir: DinaRis
Skip to content