19. 9. 2022

Raziskovanje velikih mačk: z Mihom Kroflom od snežnega leoparda in manula azijskih višav, do levov afriških savan in risov slovenskih gozdov

Šestega oktobra 2022 se bomo v Centru Dina oziroma v Krpanovem domu v Pivki s  slovenskim raziskovalcem dr. Mihom Kroflom odpravili v afriške savane, kjer si prostor delijo lev, leopard in gepard, se povzpeli v azijska višavja, kjer v nedostopnih gorskih prostranstvih sobivata snežni leopard in manul, spustili na tropske otoke, kjer tiger kraljuje med petimi različnimi vrstami mačk ter se vrnili slovenske gozdove, kjer skupaj živita evrazijski ris in divja mačka.

Kot prvi pa boste seznanjeni z najnovejšimi odkritji raziskovalnega projekta InterMuc, ki želi odgovoriti na vrsto odprtih vprašanj povezanih s sobivanjem različnih vrst mačk, njihovemu medsebojnemu komuniciranju ter njihovem ohranjanju pod vedno večjimi pritiski človeštva.

15. 9. 2022

Požarni inšpektorji na obisku

Včeraj, 14. marca, nas je obiskala velika skupina požarnih inšpektorjev iz vse Slovenije. Med nami se je odvila živahna razprava z izmenjavo mnenji in stališč. Zelo zanimiva! Imeli smo zelo pozorno in vedoželjno občinstvo.

31. 8. 2022

Naš Tone o naših treh vélikih

Danes je otroke in starše v Dini obiskal Tone Marinčič, poklicni lovec iz Lovišča s posebnim namenom Jelen v snežniških gozdovih. Tone je dober poznavalec živali in lovstva, k nam pa je prišel povedat še katero izmed osebnih izkušenj z medvedom, volkom in risom.

30. 8. 2022

Učitelji na obisku pred novim šolskim letom

Danes smo gostili učitelje in jim predstavili naš center o velikih zvereh in kaj vse v njem počnemo. Širimo znanja, resnice, spodbujamo k premisleku, razbijamo napačne predstave o velikih zvereh… skratka odpiramo oči mladim in manj mladim, zelo pogosto učencem osnovnih in vseh ostali šol.

25. 8. 2022

Učitelji, lepo vabljeni na predstavitev Centra DINA in Parka vojaške zgodovine

Vabimo vas, da se nam pridružite na BREZPLAČNI ekskurziji za učitelje, ki bo potekala v torek, 30. avgusta 2022, dopoldne. Spoznali boste Center o velikih zvereh DINA Pivka, pa tudi Park vojaške zgodovine Pivka.

25. 8. 2022

Koncert za gozd je koncert za ohranitev gozdnih specialistov

Pridružujemo se vabilu Društva za opazovanje in proučevanje ptic vas vabimo na naravovarstveni koncert ZA GOZD, posvečen našim dragocenim gozdnim specialistom, pticam, ki za svoj obstoj pri nas potrebujejo več naravi prepuščenih gozdov.

Koncert ZA GOZD bo v sredo, 7. septembra 2022, ob 19:00, v Ljudskem domu Šentvid, Ljubljana. Nastopala bosta skupina GUGUTKE in posebni gost ADI SMOLAR, varuh koconogega čuka.

17. 8. 2022

Dina kot motiv grafičnih izdelkov najmlajših

Zavod za turizem Pivka vsak teden organizira tri počitniške delavnice, na včerajšnji pa so otroci spoznali postopek izdelave grafike. Ker so otroci v preteklih dneh slišali veliko o Pivki in njeni okolici ter Dini, centru o velikih zvereh, je bila to tudi tema za ustvarjanje. Prav simpatične grafike zdaj krasijo vhod v Dino.

16. 8. 2022

Interessante, ben fatto, perfetto per i bambini. Grazie!

Dino te dni obiskujejo tudi turisti, tujci, in marsikdo med njimi nam svoje mnenje zapiše v knjigo vtisov. Veseli smo vsakega, zbiramo pa tudi predloge za izboljšave in upamo, da bomo našli sofinancerska sredstva za še več Dine.