23. 5. 2022

Ne otroci, vzgojiteljice so nas tokrat obiskale

Čarobni gozd Centra DINA so v organizaciji BE AROUND ME v soboto, 21. maja 2020, obiskale vzgojiteljice in vzgojitelji Vrtca Andersen iz Ljubljane. Upamo, da so s seboj odnesle veliko novih znanj in vtisov in to tudi z drugih znamenitosti, ki so si jih ogledali.

20. 5. 2022

Učenci OŠ Pivka čutijo svoj domači kraj kot kraj sredi Narave

Ko so učenci pivških osnovnih šol likovno ustvarjali na temo Tu sem doma – občina Pivka, so številni narisal risa, volka, medveda in druge protagoniste živalskega carstva. Nastali so izjemni izdelki, kot najboljšega pa je komisija Zavoda za turizem Pivka ocenila Risa, Ive Vizintin, sedmošolke Osnovne šole Pivka.

18. 5. 2022

Blisk spuščen v gozdove pod Snežnikom

Risa Bliska so včeraj, 17. maja 2022, lovci Lovišča s posebnim namenom Jelen izpustili iz prilagoditvene obore. Blisk je deseti ris, ki so ga v okviru projekta LIFE Lynx izpustili na območju Slovenije, še štiri pa so izpustili v gozdovih na Hrvaškem.

17. 5. 2022

Učenci OŠ Dragotina Ketteja so bliskovito poimenovali risjega samca iz Romunije

Pa ga imamo – tretjega risa, ki so ga poimenovali otroci! Risjega samca, ki v obori na Snežniku čaka na izpust, so tokrat v sodelovanju s Centrom o velikih zvereh DINA Pivka poimenovali učenci OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica. Ker ris tako bliskovito skoči na svoj plen, so ga poimenovali kar Blisk. Predlogov za ime pa je bilo kar nekaj …

3. 5. 2022

Ris, pri nas toplo si sprejet, vsak otrok bi te hotel objet’

Učenci in učitelji OŠ Dragotin Kette Ilirska Bistrica so že predlagali imena za risa, ki je bil iz Romunije pod Snežnik preseljen v začetku aprila. Zdaj je na delu strokovna komisija, o zmagovalnem imenu pa bodo odločili učenci.

22. 4. 2022

Jacques Ioset, avtor velikih fotografij medvedov v Centru Dina, na obisku pri nas

Obiskal nas je Jacques Ioset, avtor velikih fotografij medvedov, ki krasijo manjšo dvorano Krpanovega doma, v kateri izvajamo delavnice o velikih zvereh.

13. 4. 2022

Kako bo ime risu, prepeljanem pod Snežnik?

V obori pod Snežnikom se na novo okolje prilagaja ris RO11, prejšnji teden prepeljan iz romunskih Karpatov. Ampak na dan izpusta čez nekaj tednov bo iz obore v svobodo skočil isti ris z novim imenom. Izbrali ga bomo skupaj z učenci in učitelji Osnovne šole Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica.

6. 4. 2022

Število hrvaških risov z velikimi pikami narašča… in druge novice iz LIFE LYNX projekta

Tega gotovo še ne veste: hrvaški raziskovalci so ugotovili, da se je med leti 1978 in 1999 pogostost kožuhov brez lis zmanjšala s 14 odstotkov na nič, pogostost rozet se je zmanjšala s 23 na devet odstotkov, medtem ko se je pogostost kožuha z velikimi pikami povečala s 46 na 80 odstotkov. A to je le ena novica med zadnjimi novicami iz projekta LIFE LYNX. Vabljeni k branju!