Kako prepoznati znake prisotnosti volkov

Volkovi se na splošno izogibajo ljudem, saj jim ne predstavljamo plena.

Iztrebek volka

Iztrebki volkov so običajno sestavljeni iz dlak, delcev kosti, trave, semen in drugih preostanka  mesne prehrane. Iztrebki odraslega volka so po velikosti podobni iztrebkom velikega psa, pogosto se v njih vidi dlaka, medtem ko so iztrebki domačih psov na splošno bolj enakomerni po teksturi in obliki, brez dlak ali delcev kosti. Volkovi uporabljajo iztrebke tudi za označevanje teritorija in jih pogosto pustijo na vidnem mestu, na sredi ceste ali križišču. Včasih najdemo zraven tudi sledi praskanja po tleh.

Vir: Franc Kljun
Vir: Franc Kljun

Volčje sledi

Volčje sledi so večje od vseh pasem domačih psov (razen tistih največjih).. Medtem ko je veliko pasjih sledi mogoče zlahka razlikovati od volčjih sledi, nekateri domači psi puščajo sledi, ki so zelo podobne volčjim, zaradi česar jih v nekaterih primerih ni mogoče razločiti.

Vir: Franc Kljun
Vir: Franc Kljun

Tuljenje

Tuljenje ima v življenju volkov več pomenov. Z njimi predstavniki istega tropa med seboj komunicirajo, označujejo svoj teritorij, utrjujejo socialno povezanost članov tropa v času parjenja, branijo svoj plen in učijo mladiče veščin življenja.Tuljenje je dolgo in enakomerno in ga lahko slišimo predvsem ponoči. Volčji mladiči bolj lajajo in javkajo, kar lahko zamenjamo s tuljenjem šakala in laježem psa ali srne.

Počivališče in brlog volčjega tropa

Volkovi običajno najraje počivajo v zavetju, na suhih območjih pa zlahka počivajo tudi na prostem. Brloge za mladiče običajno gradijo poleti in uporabijo naravna zaklonišča, kot so razpoke v skalah, previsi in luknje v tleh, prekrite z gosto vegetacijo. Brlogi so navadno zgrajeni ne več kot nekaj sto metrov od vodnih virov in so obrnjeni proti jugu, da omogočajo vstop sončne svetlobe.

Zapuščen brlog lahko prepoznamo po tem, da je v njegovi neposredni okolici veliko število volčjih sledi, različno starih iztrebkov in ostankov plena, predvem kosti, ki so jih volkovi prinašali mladičem za hrano in igro.

Vir: Franc Kljun
Vir: Franc Kljun
Skip to content