Medvedu prijazno

Velike zveri pri ljudeh vzbujajo celo paleto čustev, od strahu do občudovanja in spoštovanja. Predstavljajo simbol neokrnjene narave in dobrega delovanja ekosistema. Življenje na območju prisotnosti velikih zveri pa od lokalnega prebivalstva zahteva tudi določene prilagoditve.

Za prepoznavanje in promocijo produktov in storitev, katerih proizvodnja oziroma izvedba ni škodljiva velikim zverem in njihovemu habitatu,  je nastala oznaka »Medvedu prijazno«, ki omogoča večjo prepoznavnost prizadevanja lokalnih skupnosti za ohranjanje okolja.

Oznaka  Medvedu prijazno je namenjena promociji produktov in storitev, ki prispevajo k sobivanju človeka z velikimi zvermi. Oznako lahko uporabljamo na različnih prehrambenih izdelkih, kot so mleko, sir, mesni izdelki, suho sadje, marmelade, med. Pridobijo jo lahko turistične nastanitve in turistični programi. Namenjena je tudi različnim izdelkom z motivom volka, medveda ali risa, ki s priloženimi informacijami spodbujajo ohranjanje teh vrst v lokalnem in širšem prostoru.

 

 

Katere so “medvedu prijazne” prakse?

• učinkovito varovanje pašnih živali, čebelnjakov ali sadovnjakov,
• shranjevanje odpadkov na medvedu nedostopna mesta,
• razvoj odgovornih turističnih programov,
• aktivno promocijo ohranjanja velikih zveri v lokalnem okolju.

Oznake so namenjene rejcem pašnih živali, čebelarjem, sadjarjem in drugim kmetijcem,  ponudnikom turističnih namestitev, podjetjem, rokodelcem in obrtnikom, ki uporabljajo medvedu in ostalim velikim zverem prijazne prakse.

Oznaka Medvedu prijazno ima dva glavna cilja:
– povezuje in promovira ponudnike izdelkov, turističnih produktov in storitev, ki uporabljajo medvedu prijazne prakse;
– širi pozitivna sporočila o velikih zvereh in ukrepih sobivanja z njimi.

 

Medvedu prijazne izdelke lahko kupite v trgovini centra Dina.

Bi radi postali Medvedu prijazni?

Če na območju razširjenosti velikih zveri uporabljate katero od zgoraj opisanih praks, ste pripomogli k boljšemu sobivanju človeka z velikimi zvermi, zato lahko to potrdite z uporabo oznak »Medvedu prijazno«. Izpolnite ustrezno vlogo v kategoriji kmetijstvo, turizem ali aktivna promocija in nam jo pošljite na dinalpbear@gmail.com.

KMETIJSTVO

Za med, mlečne izdelke in ostale kmetijske proizvode.

TURIZEM

Za turistične nastanitve, gostinsko ponudbo in turistična vodenja.

AKTIVNA PROMOCIJA

Za spominke in različne izdelke z motivom velikih zveri.

Oznako Medvedu prijazno je v sklopu projekta LIFE DINALP BEAR (LIFE 13 NAT/SI/000550) razvila Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani.