30. 1. 2023

Šolske počitnice so tu!

Izkoristite čas zimskih počitnic za izlet na Pivško in ogled Centra o velikih zvereh Dina Pivka. Čaka vas resnično DINAmično doživetje za celo družino!

V času počitnic (28.1. – 12. 2.) vas pričakujemo vas dan med 10. in 16. uro.

 

24. 1. 2023

SRNA: Nova aplikacija za monitoring prostoživečih živali

Z aplikacijo lahko vsi prebivalci Slovenije beležimo opažanja prostoživečih živali in druge zanimive podatke o sesalcih ter
nekaterih prepoznavnih vrstah ptic. Aplikacija je namenjena tudi komuniciranju med prebivalci in raziskovalci, saj lahko prek nje posredujete vprašanja ali komentarje projektni skupini.

26. 10. 2022

Slovenska nagrada Natura 2000 za družbeno-gospodarske koristi Zavodu za gozdove Slovenije, Center Dina s priznanjem za finalista

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je s prijavo “Preprečevanje škod po velikih zvereh” osvojil prvo mesto v kategoriji družbeno-gospodarske koristi in osvojil še tri priznanja za finaliste. Na tretji postaji turneje slovenske nagrade Natura 2000 v Centru o velikih zvereh DINA v Pivki so nagrado prevzeli Miha Marenče in Rok Černe z ZGS ter rejca drobnice Aleš Sedmak in Janez Kržič, ki že več let sodelujeta z ZGS na področju varovanja pred napadi zveri. ZGS (OE Postojna) in Center Dina Pivka sta prejela priznanje za finalista v kategoriji komuniciranje. Podelitvi priznanj je sledil še ogled dobre prakse varovanja drobnice na kmetiji Simona Godca v Knežaku.

18. 10. 2022

Center DINA in Gozdna hiša Mašun z učno potjo med finalisti slovenske nagrade Natura 2000

Center o velikih zvereh DINA Pivka in gozdna hiša Mašun z učno potjo sta med finalisti slovenske nagrade Natura 2000.

18. 10. 2022

Gostovali smo pri Slovencih, gostujočih na Reki

Odzvali smo se na vabilo RRA Zeleni kras in gostovali v Slovenskem domu Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki. Društvo združuje Slovence, živeče na Reki oziroma v Primorsko-goranski županiji. Z dijaki  iz treh držav smo izvedli delavnico na temo velikih zveri.

19. 9. 2022

Raziskovanje velikih mačk: z Mihom Kroflom od snežnega leoparda in manula azijskih višav, do levov afriških savan in risov slovenskih gozdov

Šestega oktobra 2022 se bomo v Centru Dina oziroma v Krpanovem domu v Pivki s  slovenskim raziskovalcem dr. Mihom Kroflom odpravili v afriške savane, kjer si prostor delijo lev, leopard in gepard, se povzpeli v azijska višavja, kjer v nedostopnih gorskih prostranstvih sobivata snežni leopard in manul, spustili na tropske otoke, kjer tiger kraljuje med petimi različnimi vrstami mačk ter se vrnili slovenske gozdove, kjer skupaj živita evrazijski ris in divja mačka.

Kot prvi pa boste seznanjeni z najnovejšimi odkritji raziskovalnega projekta InterMuc, ki želi odgovoriti na vrsto odprtih vprašanj povezanih s sobivanjem različnih vrst mačk, njihovemu medsebojnemu komuniciranju ter njihovem ohranjanju pod vedno večjimi pritiski človeštva.

15. 9. 2022

Požarni inšpektorji na obisku

Včeraj, 14. marca, nas je obiskala velika skupina požarnih inšpektorjev iz vse Slovenije. Med nami se je odvila živahna razprava z izmenjavo mnenji in stališč. Zelo zanimiva! Imeli smo zelo pozorno in vedoželjno občinstvo.

31. 8. 2022

Naš Tone o naših treh vélikih

Danes je otroke in starše v Dini obiskal Tone Marinčič, poklicni lovec iz Lovišča s posebnim namenom Jelen v snežniških gozdovih. Tone je dober poznavalec živali in lovstva, k nam pa je prišel povedat še katero izmed osebnih izkušenj z medvedom, volkom in risom.