Nelegalna odlagališča odpadkov kot pogrnjena miza za medveda

Na delavnici Ne vabi medveda na kosilo, namenjeni prebivalcem občine Ilirska Bistrica, 23. januarja 2020, v Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici smo osrednjo pozornost namenili vzrokom za nastanek konfliktov z velikimi zvermi in načinom preprečevanja bližnjih srečanj medveda in ljudi.

Raziskovalci so namreč s pomočjo sledenja medvedu ugotovili, da se medved vrača na isto mesto, nelegalno odlagališče odadkov, ki privlačijo medveda, tveganje za konflikt pa je toliko večje, ker odlagališče odpadkov leži blizu vasi oziroma celo blizu otroškega igrišča.

Udeležencem je Vesna Oražem z Zavoda za gozdove (ZGS) predstavila pravilna ravnanja in sredstva, v razpravi pa je sodeloval tudi predstavnik domačega komunalnega podjetja in povedal, da je tudi podjetje poskušalo odpraviti ta problem v sodelovanju z občino in s prebivalci, a za zdaj neuspešno. Eden izmed udeležencev delavnice pa je opozoril na še eno odlagališče nelegalnih odpadkov v bližini železniške proge.

Gregor Koželj s postojnske enote ZGS je predstavil njihovo aktivnost spremljanja obiska Snežniških gozdov na prometnicah ter na podlagi tovrstnih rezultatov usmerjanje obiska. Na ta del delavnice ni bilo posebne razprave,. Dragica Jaksetič z Občine Pivka je predstavila tudi ostale partnerje in aktivnosti v projektu Carnivora Dinarica.

Udeleženci, ki so izpolnili tudi evalvacijski list, so izrazili podporo projektu, rekoč na primer: „Uspešno delo še naprej“, „Čim bolj širite svoj glas v medjih, da prde projekt k ljudem“, „Super Projekt“, „Samo tako naprej“, eden izmed njih pa je predlagal, naj bi se v projekt vključila tudi Občina Ilirska Bistrica.

Naslednja delavnica 13. februarja 2020 v Cerknici bo namenjena prostorskim načrtovalcem, za 18. februarja pa pripravljamo delavnico za člane lovskih družin Primorsko-notranjskega upravljavskega območja.

Skip to content