Kako zavarovati čebelnjak pred neželenim kosmatim gostom?

19. 12. 2019

Na vprašanje, kako zavarovati čebelnjak pred neželenim kosmatim gostom, smo, verjamemo, temeljito odgovorili na delavnici za čebelarje v projektu Carnivora Dinarica, ki smo jo v nedeljo, 8. decembra, izvedli v okviru Medenega dne v Ilirski Bistrici.

Da bi razumeli naravo konfliktov med človekom in medvedom, je potrebno najprej poznati razširjenost medvedov v Sloveniji, značilnosti medvedovega gibanja oziroma njegove prehranske navade, iz katerih izhajajo razlogi za konflikte oziroma za nastanek »konfliktnih« medvedov. Med temi so medvedov prehranski oportunizem (iskanje lahko dostopne hrane, tudi v bližini človeka), razdrobljenost krajine, neustrezno zavarovano človekovo premoženje in neprimerno ravnanje z odpadki.

 

 

Osrednja tematika dogodka je bila preprečevanje škod, ki jo lahko medved povzroči na čebelnjakih. Poleg pogostosti pojavljanja škodnih dogodkov na čebelnjakih v zadnjih letih smo udeležencem predstavili sredstva za preventivno zaščito čebelnjakov in njihovo učinkovitost. Številni udeleženci so dobili tudi navodila o ravnanju v primeru škodnega dogodka ter informacije o možnosti, da na Zavodu za gozdove Slovenije v primeru škodnega dogodka pridobijo interventni komplet za zavarovanje čebelnjaka.

Udeležencem smo pripravili tudi majhno pogostitev, na kateri so nadaljevali medsebojno izmenjavo izkušenj, izvedli pa smo tudi praktično delavnico za otroke, povezano z velikimi zvermi.

Naslednja delavnica, ki jo organizirata Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Občina Pivka bo že ta četrtek, 12. decembra, v  Ekomuzeju v Slovenski vasi pri Pivki, kjer bodo predstavljene novosti iz projektov LIDE Lynx in Carnivora Dinarica, zlasti gibanje risov, volkov in medvedov, ki jih spremljajo s pomočjo telemetrije. Predstavili vam bomo metode odlova, način opremljanja in opremo, s katero spremljamo gibanje teh živali. Hkrati vam bomo prikazali tudi območja gibanja opremljenih živali, značilnosti in posebnosti, ki smo jih do sedaj zaznali.

 

Skip to content