Učenci OŠ Dragotina Ketteja so bliskovito poimenovali risjega samca iz Romunije

17. 5. 2022

Pa ga imamo – tretjega risa, ki so ga poimenovali otroci! Risjega samca, ki v obori na Snežniku čaka na izpust, so tokrat v sodelovanju s Centrom o velikih zvereh DINA Pivka poimenovali učenci OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica. Ker ris tako bliskovito skoči na svoj plen, so ga poimenovali kar Blisk. Predlogov za ime pa je bilo kar nekaj …

Ris Blisk v prilagoditveni obori pod Snežnikom. Foto: Maja Sever
Ris Blisk v prilagoditveni obori pod Snežnikom. Foto: Maja Sever

Center DINA Pivka se je odločil, da za poimenovanje risa pooblasti učence omenjene osnovne šole. Tako je učiteljica Suzi Avsec prevzela organizacijo imenovanja na šoli, kjer je vsak razred podal svoje ime. Ta imena je nato točkovala strokovna komisija, ki so jo sestavljali učiteljica Suzi Avsec, predstavnica projekta Maja Sever, Dragica Jaksetič iz centra DINA Pivka, Miro Uljan, lokalni lovec, vpleten v projekt, ter Boštjan Gorenc – Pižama. Poleg točk strokovne komisije, je vsako ime dobilo točke glede na to ali je ime povezano z gozdom, mačkami ali risi oz. lokalnimi posebnostmi.

Učenci so predlagali naslednja imena:

Riko

Drago

Lan

Risko

Snežek

MARS (MA – Mašun, R – Romunija, S-Snežnik/Slovenija)

Čopko (Ker ima na ušesih čopke)

Snežko (Po najvišjem vrhu Dinaridov – Snežniku)

Roki (Po skalah v Dinarskem gorstvu, kjer se radi risi sončijo. (rock – ang. skala))

Karis (Ris, ki je prišel iz Karpatov)

Piko, Pikec (Po pikah na kožuhu)

Ketko (Po Dragotinu Ketteju)

Ketré (Dragotin KETte in reka REka)

Krpan (Po Martinu Krpanu, ki je bil pogumen in močan)

Blisk (Ker ris bliskovito iz zasede skoči na svoj plen)

ROSI (Združeni internetni domeni Romunije in Slovenije)

Snežko (po Snežniku)

Brkec (po dolgih brkih)

Bistri (Po reki Bistrici in vseh ostalih bistrih potokih, ki pritečejo izpod Snežnika in skozi stoletja omogočajo preživetje ljudem, živalim in rastlinam na tem prostoru)

Po točkovanju smo dobili štiri finaliste:: Bistri, Blisk, Krpan in Mars, za katere so zopet glasovali vsi učenci OŠ Dragotina Ketteja. Največ (in enako število) glasov sta dobili imeni Mars in Blisk.

Ker je Snežnik enkrat že gostil risa Maksa in ker je za risa značilno, da bliskovito iz zasede skoči na svoj plen, je glas projekta ob neodločenem izidu prevladal na stran Bliska. ”

Suzi Avsec je po celotnem izpeljanem procesu dodala: “Lepo se mi zdi, da je bila možnost sodelovanja pri izbiri imena dana otrokom, oni so namreč tisti, ki bodo v prihodnosti nadaljevali pot ohranjanja risje populacije v naših gozdovih. Na šoli se veselimo spremljanja risa na njegovih prihodnjih dogodivščinah!“

Projektna ekipa zdaj upa, da bo Blisk imenu primerno imel tudi nove potomce in na ta način prispeval k ohranjanju risov pri nas. Dobrodošel, Blisk!

 

(Naslovna fotografija: Ante Gugić)

Skip to content