Ris, pri nas toplo si sprejet, vsak otrok bi te hotel objet’

3. 5. 2022

Učenci in učitelji Osnovne šole Dragotin Kette so strokovni komisiji že predlagali imena za risa, ki je bil v okviru projekta LIFE Lynx iz romunskih Karpatov pred kratkim prepeljan v karanteno v oboro pod Snežnikom. Skupaj so zbrali kar 19 imen.

Zdaj je na delu strokovna komisija, ki bo izbrala kandidate za finalno glasovanje. Ime mora biti namreč kratko, enostavno, na katerikoli način povezano z lokalno skupnostjo pa z gozdom, risom ali značilnostmi mačk. To delo bomo opravili do konca tedna, prihodnji teden pa bodo o zmagovalnem imenu odločili ilirskobistriški učenci. Sredi maja bo ris izpuščen na svobodo, do takrat pa seveda mora dobiti ime.

Ti pa niso samo razmišljali le o imenih, primernih za velikega, lepega risjega samca, pač pa so spoznavali tudi značilnosti risov in njihovega življenja, za svoj risji šolski kotiček rise risali in o risu, snežniškem priseljencu, napisali tudi pesmico.

 

Likovna dela si lahko ogledate v naši galeriji (spodaj). Ustvarili so jih učenci 5. a pod mentorstvom Mirjane Tomažič, pesem pa so napisale učenke 7. a pod mentorstvom Dragice Štemberger Maljavac. Takole gre:

Risu …

Iz druge dežele si prišel,

zato upamo,

da ne boš kam zašel.

 

Pri nas toplo si sprejet,

vsak otrok bi te hotel objet’.

 

Upamo, da kmalu vidimo tvoj odtis;

na sliki si čudovit, po risovo barvit.

 

Pri nas je risov malo,

zato se je ob tvojem prihodu

tudi sonce zasmejalo.

 

Pomagali ti bomo izbrati ime

in o tebi hoteli izvedeti vse.

 

Izabela Krebelj, Olivija Martini in Maruška Sanabor, 7. a

Skip to content