Populacija divjega petelina se je v enajstih letih zmanjšala za 40 odstotkov

7. 7. 2022

Marca letos je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije začelo akcijo za zbiranje denarja za odkup gozdov, ki bi jih prepustili naravi, in na ta način izboljšali življenjske pogoje ogroženim vrstam ptic. Več o tem prek povezave https://www.dinapivka.si/postani-varuh-naravnih-gozdov/

Do zdaj so dosegli prvi etapni cilj. Klicu na pomoč so se odzvali številni posamezniki in podjetja in do zdaj zbrali 30.000 evrov, kar zadostuje za nakup približno sedmih hektarjev gozdov. Stanje populacij gozdnih specialistov je namreč alarmantno in brez takšnih ukrepov je njihov obstoj vprašljiv. Letošnji popis divjega petelina na Jelovici, ki je v preteklosti veljalo za eno najboljših v Sloveniji,  je pokazal, da divji petelin tu izginja. Obstoj te vrste je močno ogrožen. Populacija divjega petelina se je v enajstih letih zaradi izginjanja starih gozdov in motenj, ki so posledica turizma in rekreacije v gozdovih, zmanjšala za 40 odstotkov. Vrsta se vztrajno umika v višje lege, kjer še najde primeren habitat, to pa so stari, svetli iglasti gozdovi z bogato podrastjo borovnice.

 

divji petelin_foto_Jure Novak

Ne dosti bolje se piše tudi že močno zdesetkanim populacijam belohrbtega detla, koconogega čuka, malega muharja in črne štorklje. Z graditvijo gozdnih  prometnic oziroma z intenzivnim gospodarjenjem izgubljamo odmaknjene, stare gozdove z večjim deležem odmrlega lesa, strategije, ki bi nadomestila odprte površine z novimi naravi prepuščenimi gozdovi pa ni.

Akcija pe še ni zaključena, zato se ji še vedno lahko pridružite in več informacij pridobite na https://www.gozdnispecialisti.si/ . Cilj akcije je zbrati 45.000 evrov za deset hektarjev gozdov, ki bi jih vrnili v upravljanje narave.

Skip to content