Junija so Center Dina obiskali predstavniki številnih evropskih držav

16. 6. 2022

V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenija in Zavodom ZAVITA smo v Centru Dina sredi junija gostili kar tri velike skupine tujcev, predstavnikov vladnih, nevladnih organizacij in različnih projektov, ki se ukvarjajo z upravljanjem populacij velikih zveri.

Med svojim štiridnevnim bivanjem v Sloveniji v okviru projektov LIFE Lynx in LIFE WOLFALPS EU so nas najprej obiskali predstavniki projektov in drugih, ki se v svojih državah ukvarjajo z volkom, risom, medvedom, o velikih zvereh iz Španije, Francije, Italije, Velike Britanije, Albanije, Kosova, Avstrije, Makedonije. Slovenski strokovnjaki so jim izčrpno predstavili sistem gozdnega načrtovanja, upravljanja divjadi, sistema lova in slovensko lovsko organizacijo, upravljanja populacij medveda in volka ter področje škod, izplačevanja odškodnin, uporabo učinkovitih metod varstva pred napadi velikih zveri.

Prisluhnili pa smo tudi poročilom iz drugih držav, na primer upravljanja medvedov v Apeninih, velikih zveri na avstrijskem Koroškem, zgodbo o reševanju iberskega risa v Španiji, monitoring risov v Albaniji in okoliških državah, britanska predstavnica pa je predstvila prizadevanja v Veliki Britaniji z ponovno naselitev risov.

Vsi gostje so si tudi ogledali naš center, se preizkusili v kvizu, brali naš zverbook, v “votlini” kot v kinu spremljali filmske zgodbe volka Slavca, medvedke Katje, risa Goruja. Lahko rečemo, da so vsi po vrsti navdušeni nad interpretacijskimi sredstvi v našem centru, vsebinami in ambientom v prostoru. Za delegacijo nevladnikov predvsem s prostora Balkana smo pripravili vodenje dveh skupin v centru ter dve praktični delavnici, v kateri so si ogledali nekaj filmčkov ter rešili nekaj nalog, povezanih z velikimi zvermi.  Od nas pa so pot nadaljevali v Gozdno hišo Mašun in na tamkajšnjo učno pot. Iz Zavoda ZAVITA so nam po obisku poslali tale prijazni odziv: “Dan je bil kar precej dolg in vsebinsko pester, a v pogovoru ob večernem druženju v Postojni so bili udeleženci zelo zadovoljni s kvaliteto didaktičnih pripomočkov v DINA centru in pozornost, ki je namenjena tematiki sobivanja z velikimi zvermi.”

 

Danes, 16. junija, pa so sodelavci z Zavoda za gozdove Slovenije v Pivko pripeljali 18-člansko turško delegacijo v okviru projekta Ogrožene vrste v Turčiji in koncepti novih metodologij, ki ga sofinancira Evropska unija. Obiskali so nas predstavniki generalnega direktorata za varstvo narave in narodne parke (4500 zaposlenih) v sestavi ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo. Cilj njihovega projekta je izdelati strategije upravljanja in akcijske načrte za vse ogrožene vrste, zato sta jim strokovnjaka Zavoda za gozdove Slovenije Matej Bartol in Maja Sever predstavila tovrstno upravljanje velikih zveri pri nas, pa tudi poslanstvo projekta LIFE Lynx, ki je v bistvu izvaja akcijski program za upravljanje populacije risa pri nas. Pravzaprav bo akcijski program za nadaljnje ukvarjanje z risom na način, da risje populacije ne bi ponovno ogrozili, eden od produktov LIFE Lynx projekta.

Predstavniki Turčije so v Slovenijo prispeli iz Avstrije, včeraj so obiskali predstavnike Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije ter Krajinski park Ljubljansko barje, po ogledu Centra Dina pa so pot nadaljevali v Park Škocjanske jame ter v Center za obiskovalce in zavetišče za beloglave jastrebe v Beli na Cresu.

Zelo smo veseli, da v centru in v sodelovanju s partnerji kot sta zavod za gozdove in biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani lahko prispevamo k boljšemu poznavanju in širjenju slovenskih izkušenj s področja upravljanja velikih zveri tudi v druge države ter medsebojni izmenjavi izkušenj in dobri komunikaciji.

Skip to content