Uspešno izveden Medeni teden v Pivki

29. 5. 2023
V preteklem tednu je v Pivki potekal Medeni teden, ki ga je organiziral Center o velikih zvereh DINA Pivka (Zavod za turizem Pivka) v sodelovanju s Čebelarskim društvom Pivka. Namen več dnevnega dogodka je bil ozaveščanje o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter predstavitev izzivov čebelarstva na območju, kjer so prisotne tudi velike zveri. Poleg tega so se osredotočili tudi na oznako “Medvedu prijazno”, ki spodbuja sožitje med medvedi in ljudmi. Oznaka “Medvedu prijazno” je bila razvita v okviru projekta LIFE DINALP BEAR in nagrajuje dejanja, ki prispevajo k boljšemu sobivanju medvedov in ljudi.
Medeni teden je ponudil obiskovalcem pester nabor strokovnih in poljudnih dogodkov za vse starosti. Med njimi so bile razstave umetnice Polonce Lovšin, filmske projekcije, ogled Centra o velikih zvereh Dina Pivka, ki je zdaj opremljen s tremi novimi postajami, ter sprehodi, vodenja in delavnice. Vse dejavnosti so bile usmerjene k ozaveščanju in izobraževanju o pomenu opraševalcev ter sožitju z velikimi zvermi.
V sklopu Medenega tedna so si obiskovalci imeli priložnost ogledati tri nadgrajene interaktivne postaje v Centru velikih zveri Dina Pivka: “Kaj storiti, če srečate medvedko?”, “Pašnik in visoka elektromreža” ter “Čebelnjak”.
“Posebej smo ponosni, da smo v paviljonu Čebelarske zveze Slovenije, imenovanem Medena zgodba, gostili okrog 500 obiskovalcev. V paviljonu so bili na voljo ogledi, degustacije in pridobivanje informacij o čebelah. Še posebej smo veseli, da so se na dogodek odzvali vrtci in osnovne šole, saj je izobraževanje o teh temah ključnega pomena. Nekateri obiskovalci so nas obiskali večkrat, kar nas še dodatno razveseljuje,” je poudarila Helena Mandelj Šneberger iz Centra Dina.
Medenemu tednu se je pridružil tudi predsednik Čebelarskega društva Pivka, Franko Dolgan, ki je obiskovalcem predstavil pomen čebel in čebelarske pridelke ter izdelke. “Tudi njemu se je zdel teden izredno uspešen, saj je pritegnil veliko število ljudi. Veseli ga, da so se za ogled odločile šole in vrtci, saj je glavni namen paviljona prav izobraževanje in promocija. Prav tako je bil vesel, da je bil paviljon Medena zgodba povezan s Centrom velikih zveri Dina Pivka, saj tako čebelarji kot tudi prizadevanja za sobivanje ljudi, čebel in velikih zveri poudarjajo njihovo medsebojno pomembnost,” je dodala Mandelj Šneberger.
V okviru Medenega tedna so sodelovali tudi s projektom ReNature, ki je ponudil delavnice o opraševalcih ter razstavo Polonce Lovšin z naslovom “Bodi čebela/Be a bee” v Krpanovem domu. Projekt ReNature EEA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014-2021 in pripadajoča slovenska udeležba.
“Zavod za turizem Pivka se bo še naprej trudil organizirati uspešne in poučne dogodke za občane Pivke ter širšo javnost. Zahvaljujemo se vsem, ki so se udeležili Medenega tedna, ter izpostavljamo, da je izobraževanje o pomembnosti čebel za naše okolje ključnega pomena. Skupaj lahko prispevamo k ohranjanju teh izjemno pomembnih bitij,” še dodajo v Zavodu za turizem Pivka.
Skip to content