Poletna muzejska noč 2023

8. 6. 2023

V Centru Dina Pivka se letos prvič pridružujemo vseslovenski akciji – Poletni muzejski noči, ko muzeji, galerije in drugi javni prostori na strežaj odpremo svoja vrata, ki so na ta dan odprta vse do polnoči.

Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 17. junija, ko bo med 18. in 24. uro brezplačen vstop. Poleg tega pa pripravljamo tudi  številne brezplačne aktivnosti – otroške delavnice, javno vodenje, nočni doživetje z lovcem in druženje ob ognjišču pred Krpanovim domom.

Pridružite se nam – čaka vas nepozabno doživetje!

Z DESO MUCK V DINO – PREDSTAVITEV KNJIGE POGUMNI MAKS

URA: 17.00

Na Poletno muzejsko noč v Dini Pivka prihaja Desa Muck, ki nam v  ambientu čarobnega gozda predstavila novo knjigo za otroke z naslovom Pogumni Maks.

Poučna zgodba po resničnih dogodkih iz življenja risov govori o risu Maksu, ki je bil pripeljan v Slovenijo iz območja Karpatov na Slovaškem in junija 2020 izpuščen v gozdove Snežnika. Knjiga je nastala v sodelovanju s projektom LIFE Lynx. 

Desa Muck: “V času raziskovanja in seznanjanja z risi, sem jih tako silno vzljubila, da mi ob omembi te čudežne živali takoj pridejo solze v oči in z informacijami o njih gnjavim vse, ki mi pridejo na pot. Veselim se, da bom knjigo in izjemno zgodbo risa Maksa lahko predstavila v Centru o velikih zvereh Dina Pivka, ki je polna zanimiv zgodb o vseh treh velikih zvereh.” 

Dogodek poteka v sodelovanju z Knjižnico Bena Zupančiča Postojna in projektom LIFE Lynx.

OTROŠKA DELAVNICA IN IGRALNICA

URA: 17.45

Boštjan Gorenc – Pižama je o knjigi Pogumni Maks zapisal : “Desa se tako iskreno vživi v risa, da jo imam na sumu, da ima tudi sama čopke na ušesih, ampak jih dobro skriva. Knjiga, ob kateri boste tudi v svoji sobi zavohali gozd in slišali risove korake”.

Da so tvoja preobrazba v risa še hitrejša, si po predstavitvi knjige lahko izdelaš risovo masko in se preizkusiš v številnih igrah.

Dogodek poteka v sodelovanju s projektom LIFE Lynx.

Risina igralnica (Foto: D. J.)

JAVNO VODENJE PO CENTRU DINA PIVKA

Ura: 18.00

Pridružite se nam na vodenem ogledu Centra o velikih zvereh. Z dogodki v okviri poletne muzejske noči obeležujemo 11. junij – Mednarodni dan risov, zato bo poudarek vodenja na predstavitvi najmanjše velike zveri naših gozdov – RISA. Ste vedeli, da je ima prav vsak ris unikaten vzorec pik na kožuhu? Kako risi označujejo svoj teritorij in kako je slišati njihov paritveni klic? Vse to in še mnogo več izveste na brezplačnem vodene ogledu.

Trajanje: 60 min

KINO DELAVNICA  – TAUMATROP

Vabimo vas na otroško delavnico izdelave taumatropa. Taumatrop je optična igrača 19. stoletja in je predhodnica animiranega filma, pred izumom filmske kamere. Otroci na delavnici izdelajo svojo igračo, ter jo poženejo v gibanje. Skozi to optično prevaro bomo spoznavali osnove animacije.

 

Trajanje: 45 – 60 min

NOČNO DOŽIVETJE Z LOVCEM

Z izkušenim lovcem in poznavalcem gozda se boste podali v bližnji gozd. Iskali boste sledi živali, izvedeli številne zanimive informacije in se naučili pravilnega ter varnega obnašanja v gozdu. Sprehod skozi gozd v nočnem času je posebno doživetje – izkušeni vodniki BeAround Me bodo poskrbeli, da bo izkušnja res odlična.

Prosimo vas, da se za aktivnost primerno obujete in oblečete.

Trajanje: 60 – 80 min

ZGODBE OB OGNJIŠČU

Ob prijetno toplem ognju, ki bo prasketal v ognjiščih pred Krpanovim domom, se boste lahko sprostili on poslušanju in deljenju zanimivih lovskih zgodb, zgodb o gozdu in srečanjih z gozdnimi živalmi.

 

Skip to content