Dina praznuje svoj prvi rojstni dan

1. 8. 2022

Jutri, 2. avgusta 2022, bo Dina praznovala svoj prvi rojstni dan. Vsi njeni (naši) prijatelji ste vabljeni na torto, ki jo bomo razrezali ob 10. uri pred Krpanovim domom. Vsem, ki boste Dino obiskali jutri in naslednje dneve do vključno 6. avgusta, pa bomo vstopnino znižali za 20 odstotkov.

Oziraje se na pretečeno prvo leto delovanja centra vam priznamo, da smo z obiskom, s tem pa tudi s poslanstvom centra zelo zadovoljni. Nova, dodatna, obogatena znanja o življenju volka, medveda in risa, njihovem pomenu za ohranjanje narave in težavah ljudi, ki jim jih te živali povzročajo smo podelili z velikim številom osnovnošolcev, srednješolcev, študentov, članom različnih društev, tujcem, ki se ukvarjajo z velikimi zvermi v svojih državah.

Naši redni gostje so osnovnošolci in otroci iz občine Pivka. Tudi vsi ostali prebivalci občine nas lahko obiščejo brezplačno. Osnovna šola Bled nas je obiskala trikrat, še večkrat osnovna šola Miška Kranjca iz Ljubljane. Gostili smo srednji gozdarski in lesarski šoli iz Maribora in Postojne, večkrat študente iz Univerze na Primorskem, Osnovnošolci prijajao tudi iz drugih koncev Slovenije, na primer iz Laporja pri Slovenski Bistrici, Frankolovega itd. Gostili smo nevladne organizacije iz Srbije, strokovnjake iz drugih balkanskih držav in države Evropske unije in to zlasti v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, ki pri nas za svoje goste izvajajo izobraževanja, seznanitve z različnimi praksami in problematiko.

Pripravili smo cikla delavnic med jesenskimi in zimskimi počitnicami, ter predavanja o drevesih, volku, risu … prek spletnih aplikacij, z nami pa so bili številni udeleženci iz vse Slovenije.

Upamo, da so z našim delom zadovoljne tudi družine in vsi drugi, ki nas obiskujete ob sobotah, nedeljah, praznikih, počitnicah.

Čeprav se je z otvoritvijo Centra o velikih zvereh DINA Pivka zaključil Interregov projekt CARNIVORA DINARICA, se je sodelovanje s partnerji, zlasti za Zavodom za gozdove Slovenije in raziskovalci velikih zveri na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani nadaljevalo. Tudi izzivi, povezani s prihodnostjo našega centra, so z njimi neločljivo povezani. Naša želja je namreč, da ostanemo povezani in aktivni ne le v mogočem projektu za ureditev druge faze Dine, pač pa tudi pri učinkovitem odpravljanju problemov, ki jih imajo z volkom in medvedom tudi (naši) rejci pašnih živali.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste kakorkoli obogatili delovanje našega centra, in ki boste še naprej ostali z nami.

Vabljeni jutri na torto!

 

 

Skip to content