Severna Makedonija in Albanija v LIFE program

19. 7. 2022

Sedmega julija 2022 je Evropska komisija začela pogajanja s sedmimi nečlanicami Evropske unije (EU) za pridružitev LIFE programu, Severni Makedoniji, Albaniji, Andori, Ferskim otokom, Izraelu, Moldaviji, Severni Makedoniji in Turčiji. Te države lahko konkurirajo na že objavljenem razpisu LIFE (2022 LIFE calls for proposals ).

Države bodo deležne finančne podpore za razvoj in izvedbo ekoloških inovativnih tehnik in pristopov, promocijo dobrih praks in sprememb v ravnanju. Finančna podpora bo namenjena razvoju, uporabi in monitoringu okoljske zakonodaje ter hitrejšemu uvajanju uspešnih rešitev.

Evropska komisarka za okolje, oceane in ribolov Virginijus Sinkevičiusje ob tem izjavila, da »okolje in klimatski izzivi ne poznajo meja. Le skupaj se lahko spoprimemo s trivrstno planetarno krizo klimatskih sprememb, izgubljanjem biodiverzitete in onesnaževanjem. S tem ko občutno povečujemo število držav, vključenih v LIFE program, udejanjamo konkretno sodelovanje in izmenjavo rešitev v okviru EU za bolj zdrav planet.«

Veseli nas, da bosta v družino LIFE, če ostanemo na območju Dinaridov, sprejeti Severna Makedonija s tremi nacionalnimi parki in Albanijas štirinajstimi.

Islandija se je LIFE programu priključila septembra 2021, prvi julijski teden pa je pristopni sporazum podpisala Ukrajina.

Skip to content