Jacques Ioset, avtor velikih fotografij medvedov v Centru Dina, na obisku pri nas

22. 4. 2022

V četrtek, 21. aprila, smo v Dini gostili učence Osnovne šole Miška Kranjca iz Ljubljane. Učenci te šole so nas v zadnjih dneh večkrat obiskali, tokratni naši mladi gostje pa so se med obiskom Centra Dina na kratko srečali tudi s fotografom iz Švice Jacquesom Iosetom in mu postavili nekaj vprašanj o tem, kako fotografira medvede.

Jacques je namreč zaključeval svoj ponovni fotografski obisk v Sloveniji, pred odhodom pa nas je obiskal in si ogledal Dino. Tako smo se prvič v živo srečali z njim, za nekaj minut pa smo ga povabili tudi k učencem v delavnici in v Dini. Učencem je opisal, kako si sam gradi bivake na tleh ali v krošnjah, iz njih vonjave, ki jih s svojo prisotnostjo oddaja, odvaja skozi cevi, speljane skozi krošnje navzgor, opisal je svojo tehniko in tehnologijo fotografiranja. Jacques v gozdu ob vsakem obisku prebije po nekaj tednov, njegov “stil” fotografiranja oziroma pristopa do svojega dela pa označili za minimalističnega, naravi v največji mogoči meri prijaznega.

Jacques Ioset je s Centrom Dina posebej povezan. Podaril nam je namreč fotografije, pravzaprav velike plošče s fotografijami medvedov, ki so bile razstavljene na prostem v Švici. Ko je organizator takratne razstave prek stikov s sodelavcem iz Slovenije izvedel, da v Pivki gradimo center o velikih zvereh, jih je seveda skupaj z Jacquesom Iosetom velikodušno podaril centru z namenom izobraževanja in ozaveščanja o pomenu ohranjanja narave, velikih zveri.

Zdaj te fotografije krasijo našo dvorano poleg razstavišča, v kateri izvajamo delavnice o velikih zvereh, v njej pa potekajo še številne društvene in občinske izobraževalne in podobne dejavnosti.

Jacques je Slovenijo prvič obiskal leta 1993, od takrat pa se je vrnil k nam oziroma k medvedom v naših gozdovih  več kot štiridesetkrat, iz svojih opazovališč pa je izvedel več kot 500 opazovanj zvečer, ponoči, zjutraj. Svoje fotografije je objavil v knjigi Lunes de miel (Medene lune) leta 2014. V svoji rojstni Juri pa opazuje in fotografira rise. In populacija risov v Švici šteje kar 200 živali.

Skip to content