Zavod za gozdove Slovenije

Mašun je stara gozdarska postojanka v osrčju snežniških gozdov, vzpostavljena sredi 19. stoletja. Danes je urejena kot prijetna izletniška točka, kjer se lahko sprehodite v senci mogočnih jelovo-bukovih gozdov, obiščete Mašunsko gozdno učno pot in Gozdno hišo Mašun ter se okrepčate v lepo urejenem gostišču. Na gozdnih poteh v okolici Mašuna seveda lahko opazite tudi sledi velikih zveri, zlasti medveda.

Kontakt za vodene oglede skupin:

Zavod za gozdove Slovenije
Območna enota Postojna
Vojkova 9, Postojna

T 05-7000-610
E oepostojna@zgs.si

Narodni park Risnjak

V Gorskem kotarju, zelenem srcu Hrvaške, se na 63,5 km2 razprostira Narodni park Risnjak. Ustanovljen je bil leta 1953, temeljni fenomen varstva pa so njegovi posebni in veličastni gozdovi in hidrogeološki spomenik narave – izvir Kolpe.

V parku lahko najdemo približno trideset rastlinskih skupnosti, od tega 14 gozdnih, njegova posebnost pa je še posebej lepo izražen fenomen vegetacije vrtač. Narodni park Risnjak je tudi naravni habitat vseh treh velikih evropskih zveri. Narodni park Risnjak tvori tudi močno podnebno in vegetacijsko pregrado med Primorjem in celinsko Hrvaško, hkrati pa predstavlja tudi naravno povezavo Alp z balkanskimi gorami.

NP Risnjak je idealna destinacija za vse tiste, ki si želijo aktivnega oddiha (predvsem pohodništva) in uživajo v neokrnjeni naravi, tu pa so tudi izobraževalni programi (gozdna pedagogika, šola v naravi) in športni ribolov na reki Kolpi.

  • Snježnik je skalnat vrh, obdan z gorskimi travniki in vas bo prijetno presenetil s svojo dostopnostjo in slikovitostjo. Rastlinje tega gorskega območja je prilagojeno najtežjim podnebnim razmeram in brez težav prenaša vročinsko poletje, hud mraz in burjo, medtem ko je pogled s razgledne točke na 1506 metrih nad morjem eden najlepših na Hrvaškem. Najlažji dostop je iz smeri Platka, ki traja približno eno uro.
  • Izvir reke Kolpe je ena izmed številnih še nerešenih kraških ugank in en najmočnejših, najbolj razširjenih in najglobljih hrvaških izvirov. Na nadmorski višini 321 m je vodna masa oblikovala turkizno jezero zeleno-modre barve, ki vas bo očaralo s svojim videzom. Zgornji tok reke Kolpe je zaradi svoje bogate flore in favne poimenovan Čudovita dolina metuljev. Sprehod do izvira Kolpe dopolnite tudi z obiskom dveh centrov za obiskovalce: Rojstna hiša reke Kolpe in Goranska hiša znanja. Dostop do izvira je mogoč iz naselij Razloge, Hrvatsko ali Kupari, hoja pa traja uro in pol do tri ure, odvisno od smeri, iz katere prihajate.

 

Kontakt za vse dodatne informacije:

NP Risnjak
Bijela Vodica 48
Crni Lug
T: +385 (0)51 836 133, +385 (0)51 836 261
E marketing@np-risnjak.hr
W http://np-risnjak.hr/

Skip to content