Kako bo ime risu, prepeljanem pod Snežnik?

13. 4. 2022

Osmega aprila je v oboro v snežniških gozdovih iz romunskih Karpatov prispel ris, začasno »poimenovan« RO11, sredi maja pa bo, z novim imenom, spuščen »na svobodo«. Do izpusta bodo za risa skrbeli lovci iz Lovišča s posebnim namenom Jelen.
Sodelavci na projektu LIFE Lynx upajo, da se bo ustalil na območju Snežnika, Kolpske doline ali Gorskega Kotarja, kjer si teritorija ni prilastil še noben izmed do zdaj doseljenih risov.
Risji samec je star šest let in tehta 27 kilogramov. V zabojno past se je ujel 25. februarja, do prevoza v Slovenijo je prebil v karanteni v Romuniji, nato pa sta ga romunski raziskovalec risov Andrei Dinu in voznik prepeljala v drugo oboro, pod Snežnikom, kjer se bo na novo okolje prilagajal do sredine maja.

Na povabilo sodelavcev v projektu naj bi risu ime izbrali v Centru DINA, mi pa smo se odločili, da za pomoč zaprosimo učence Osnovne šole Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice. Učenci te šole so se z risi že ukvarjali v okviru aktivnosti projekta LIFE Lynx. Tako bo ris bolj njihov!
Na šoli so se nam z veseljem odzvali. Šola ima 18 oddelkov, vsak oddelek bo prispeval eno ime, po enega pa bosta predlagala učiteljski zbor in »strokovna komisija«. Med vsemi 20 predlogi bodo najljubšega izbrali učenci.
Novi prebivalec snežniške obore je deveti ris, ki je k nam in na Hrvaško prispel iz Romunije. Od prvega preseljenega risa Goruja v letu 2019 pa do zdaj jih je bilo v Slovenijo in Hrvaško preseljenih 14, od tega se je v slovensko populacijo vključilo devet risov; pet na Gorenjskem in štiri v dinarskem delu. Pino, Doru in Maks veljajo za izgubljene, saj njihove ovratnice že nekaj časa ne oddajajo signalov. Do konca projekta leta 2024 naj bi priselili še tri rise, še enega v Slovenijo in dva na Hrvaško.
Projekt doseljevanja risov je odmeven tudi drugje v Evropi. Za izkušnje se zanimajo nemški strokovnjaki, saj želijo v Nemčiji okrepiti populacijo risov v gozdovih Turingije, avstrijske kolega pa zanimajo zlasti izkušnje monitoringa risov z avtomatskimi kamerami.

Avtor fotografij risa je Aleš Pičulin, fotografij transporta iz boksa v oboro pa Valentin Vidojevič.

Skip to content