Število hrvaških risov z velikimi pikami narašča… in druge novice iz LIFE LYNX projekta

6. 4. 2022

Pozdravljeni!

Vabim vas k branju novic iz projekta LIFE LYNX.

V preteklih dveh tednih smo izvedli srečanji dinarskih in alpskih LPS. Poročili o dogodkih sta v pripravi, medtem pa bi rada z vami delila novice, ki zaradi osredotočenosti na srečanji še niso prejele primerne pozornosti.

Za začetek bi vas kar povabila na Lovske dneve v Gornji Radgoni, kjer bomo prisotni tudi člani projektne ekipe. Pripravljen imamo pester program! Vabljeni.

Program in prijave na povezavi.

Škode po risu so izjemno redke. Zaradi same biologije risa sicer ne pričakujemo, da bi ta vrsta tudi ob večji številčnosti povzročala veliko število in obseg škod. Se pa lahko število teh dogodkov nekoliko poveča. V okviru projekta smo v Sloveniji in Italiji razdelili intervencijske komplete rejcem, ki škod še niso imeli – da jih tudi ne bodo imeli. Več si lahko preberete tukaj.

Ris Katalin je prejel novo telemetrično ovratnico, z njo pa smo opremili tudi risa z dvojnim čopkom na ušesu! Poimenovali smo ga Igi in živi na območju Mokrca. Posledice parjenja v sorodstvu kaže tudi Igijev šum na srcu, več pa smo o tem zapisali na naši spletni strani.

Medtem so v Romuniji že ujeli prvega risa v tej sezoni! Šestletni samec bo prepeljan v Dinaride.

Tudi v Sloveniji so pasti aktivne – nekatere tako zelo, da sta se v eno past v roku enega dneva ujeli dve risinji! Ovratnici Valentine in Neže oddajata signale po pričakovanjih. Več o tem si poglejte tukaj.

Vzorec kožuha je pri risih kot prstni odtis – vsakemu osebku edinstven. In te prstni odtisi se spreminjajo skozi čas – odkriva hrvaški del ekipe. Več v poročilu hrvaške ekipe.

Vsaj eden od Aidinih mladičev je še živ! Vabljeni k ogledu fotografije, ki jo je posnela kamera lokalnega lovca. Če to ni eleganca …

Če damo prvoaprilsko šalo na stran, bi zaključila s spominom na obisk projektne ekipe LIFE LynxConnect v Španiji in ogled fotografije iberskega risa ob izpustu.

Toliko zaenkrat, se pa spet kmalu oglasim – v teh dneh se kar dogaja!

Prijeten dan še naprej,

Manca

Skip to content