Dan risa v Centru DINA

1. 6. 2022

V soboto, 11. junija, bomo v Centru DINA praznovali mednarodni dan risa. Pripravljamo uvodno prireditev s pisateljem in komikom  Boštjanom Gorencem Pižamo, otvoritvijo slikarske razstave akademske slikarke Klarise Sipoš, za tem pa vrsto zanimivih delavnic, ki bodo potekale pred Krpanovim domom.

Leta 2018 smo v Sloveniji na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx prvič praznovali mednarodni dan risov, 11. junij. Dan risa pa zato, ker je populacija te vrste v Evropi ogrožena in bi  brez človekove pomoči težko preživela. Kot že veste, v projektu LIFE Lynx poteka že nekajletna akcija priseljevanja risov iz Romunije in Slovaške. Priseljene živali se uspešno vključujejo v populacijo risov, ki živijo pri nas.

Naš center o velikih zvereh smo poimenovali po risinji Dini, ki se je skotila v Snežniških gozdovih in je bila v raziskovalne namene odlovljena pri Mašunu, s spremljanjem njenega gibanja pa so se strokovnjaki veliko naučili o tej vrsti.

Razlog več torej, da dan risa proslavimo tudi v Centru DINA in to v soboto, 11. junija 2022. Majhne in velike vabimo, da z nami preživijo ves popoldan, že za 14. uro pa vsi vabljeni na otvoritev prireditve, na kateri bomo tudi v družbi pisatelja in komika Boštjana Gorenca Pižame skupaj ustvarili pravljico o risu.

Z nami bo tudi akademska slikarka Klarisa Sipoš in ko boste nato v galeriji opazovali njena likovna dela, ne boste verjeli, da risov ni fotografirala. Da so v resnici nastali na konici njenega čopiča se boste lahko dokončno prepričali v umetničini slikarski delavnici pod drevesnimi krošnjami pred Dino oziroma Krpanovim domom.

V senci dreves bo po 15. uri potekal tudi pester program drugih delavnic. Ves dan bo na ogled razstavišče v Centru DINA, v kinodvorani pa bomo predvajali filme o risu pa tudi o medvedu in volku. Poskrbeli smo tudi za prigrizek in pijačo.
Prireditev pripravljamo v sodelovanju s projektoma LIFE Lynx in WOLFALPS EU.                   

VSTOPNICA (vključuje tudi vstop v razstavišče) je  obesek v obliki risove šapice po 5 evrov za otroke, po 10 evrov za odrasle in po 22 evrov za družino. Slikarska delavnica Klarise Sipoš je organizirana v okviru projekta LIFE Lynx in je brezplačna.

Poznate kako pravljico o risu?

Hm! Tudi Boštjan Gorenc Pižama je, ko smo ga o tem povprašali, odgovoril najprej: “Hm!” O medvedu in volku pravljic kolikor hočete, toda pravljica o risu? Boštjan Pižama bo s seboj pripeljal tudi glasbenika Srečka Meha in iz rokava nama jih bosta stresla. Toda o risu? Ne bo šlo drugače, kot da jo ustvarimo skupaj na otvoritvenem dogodku na dan risa v kinodvorani Krpanovega doma, v katerem je doma tudi Dina. Ampak najbolje, da prisluhnete kar Pižami samemu v videu na našem fb profilu .

Na plakatu za dogodek (zgoraj) smo uporabili risbo risa Ive Vizintin, sedmošolke Osnovne šole Pivka, s katero je zmagala na likovnem natečaju. Tudi Iva in njena slika bosta z nami v živo, pa še dva Ivina sošolca se jima bosta pridružila in nam povedala, kdo pravzaprav je ris.

 

 

Tako je Boštjan Gorenc Pižama na odprtju Cnetra DINA lanskega 2. avgusta v vlogi medveda žugal kmetu iz stare ljudske Kmet in medved

Olje na platnu ali fotografija?

Upodabljanje živali je staro kot človek. Najstarejše risbe so našli v jamah, risbe živali so vpletene v inicialkah iluminiranih rokopisov, odlične živalske likovne študije so nastale v renesansi, pozneje pa se je iz bolj znanstvenega pristopa razivila  wildlife art “in tukaj najdemo umetnico Klariso Sipoš”, je v svoji oceni dela umetnice zapisala umetnostna zgodovinarka in kustosinja Nina Jeza. Klarisin risek je, pojasnjuje, tako natančno izrisan, “da lahko ‘začutimo’ živalsko krzno, moker smrček ali divji pogled zveri v naravnem habitatu…”

Oceno Klarisinega dela in še kaj o zgodovini upodabljanja si lahko že vnaprej preberete prek povezave Nina Jeza o ustvarjanju Klarise Sipoš . Na uvodnem dogodku bomo v pogovoru z umetnico predstavili njen ustvarjalni proces, slikarkine stvaritve pa občudovali  na razstavi v galeriji Krpanovega doma.

Klarisa Sipoš v svojem ateljeju (Foto: osebni arhiv)

Trije véliki na filmskem platnu, a prednost na dan risa ima ris.

Med. 15 in 18. uro bomo v kinodvorani predvajali polurne filme, povezane z velikimi zvermi, zlasti pa z risom. Prvi bo na vrsti Risova pot, ki je nastal v okviru projekta LIFE Lynx, in ki je bil javnosti prvič predstavljen prav na prvi mednarodni dan risa, 11. junija 2018, v Kinodvoru v Ljubljani.

Risovi poti bo sledil kolaž filmov ZGODOVINA RISA SKOZI ZGODBE LOVCEV in posnetkov izpusta priseljenih risov Goruja in Bliska, ki jih za nas pripravljajo na Zavodu za gozdove Slovenije.

Ob 16. uri bomo na velikem platnu predvajali filme iz projekta Carnivora Dinarica, desetminutnega VELIKE ZVERI NE POZNAJO MEJA, ter sedem triminutnih videoklipov, tematsko povezanih z življenjem velikih zveri in človekovem odnosu do njih in do sobivanja z njimi.

V projektu SloWolf je nastal film ZA VOLKOVI, pol urni film o življenju te zveri, tako kot ris pomembne za zdravje naših gozdov in njegovih prebivalcev, zadnjih deset minut pa se bomo s filmom KAKO JE NASTALA DINA spomnili živahnega nastajanja Centra DINA pred letom dni.

 

Delavnice v senci krošenj

Ob 15. uri, po otvoritvenem dogodku, se vidimo na delavnicah v senci krošenj Dininega gozdička.

Naj navedemo le naslove delavnic, o podrobnostih pa prek prek povezave Dan risa v Dini_program_final 

SMREKOMAZ ZA VSAK OBRAZ

RIS NA KONICI ČOPIČA

ČEBELINA DNEVNA SOBA SE PREDSTAVI

PIŠČALKA, TROBENTA IN PRDEC

Z LOVCEM PO SLEDEH

RISINA IGRALNICA

MISIJA: YOUNG RANGER

MAJHEN GOZD – VELIK POTENCIAL

Za slikarsko delavnico Ris na konici čopiča zbiramo prijave na info@dinapivka.si, saj je udeležba omejena na 15 oseb oziroma otrok, starosti od 10 do 16 let. Prijave bodo mogoče tudi pred samo delavnico, če bodo mesta še prosta.

Slikarska delavnica s Klariso Sipoš, organizirana v okviru projekta LIFE Lynx je brezplačna, udeležbo na vseh ostalih aktivnostih pa omogoča nakup keramične risine tačke, obeska, ki nam ga je izdelala Mojca Žnidaršič, Glinka. Za obesek, s katerim je zagotovljen tudi vstop v razstavišče DINA bodo družine odštele 22 evrov, odrasli deset evrov, otroci pa pet evrov.

Poskrbeli bomo tudi za kak prigrizek in osvežitev! Upajmo, da dežja ne bo. Če pa bo, bomo vse stojnice in delavnice preselili v Krpanov dom in DINO. Le lovci ne bodo popustili: v naravo v vsakem vremenu!

Veselimo se vašega obiska in aktivnega sodelovanja!

Ekipa Centra DINA

 

 

Skip to content