Biosferna območja

Triglavski narodni park (TNP) je za deležnike biosfernih območij Slovenije (poleg biosfernega območja Julijske Alpe še območji Kozjansko in Obsotelje ter Kras) 17. junija v okviru projekta LIFE Naturaviva organiziral strokovno ekskurzijo na Pivško.

V tem okviru smo gostili tudi Charlotte Taft, predstavnico ambasade ZDA, in njihovega gosta nadzornika iz Narodnega parka Kratersko jezero Johna Duweja. John se je najprej srečal s polnim razredom osmo- in sedmošolcev iz osnovnih šol Košana in Pivka in v svoji opravi ameriškega nadzornika (rangerja) je med mladim poslušalstvom vzbudil precej zanimanja.

Gost je predstavil »svoje« park in delovanje narodnih parkov v ZDA s poudarkom na upravljanju velikih zveri.

Udeleženkam srečanja biosfernih območij je Dragica Jaksetič z Občine Pivka predstavila projekt Carnivora Dinarica ter  zasnovo bodočega središča za velike zveri v Pivki, ki ga pripravljamo v okviru omenjenega projekta. John Duwe pa je na delavnici predstavil tako delovanje ameriških parkov kot tamkajšnje upravljanje in problematiko velikih zveri. Predstavil je tudi projekt BioPenPals (več o tem na https://www.nps.gov/rlc/craterlake/biopenpals.htm) oziroma mobilno aplikacijo iNaturalist, s katero prispevamo h globalni obveščenosti o biodiverziteti  in povabil tako učence kot učiteljice k sodelovanju. Vabljeni tudi vi!

Skip to content