Poletna muzejska noč v DINA Pivka

19. 6. 2023

V Centru velikih zveri Dina smo pripravili privlačen program Muzejske noči, ki je navdušil otroke in odrasle. Obiskovalce smo popeljali v čarobni svet ustvarjanja filmskih podob in risb, spoznavanja velikih zveri in pripovedovanja zgodb. Poletna muzejska noč je večletna promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij. Letošnja je bila že 21. po vrsti, potekala pa je v soboto, 17. junija 2023. Na Poletno muzejsko noč so vrata muzejev in galerij odprta vse do polnoči, od 18. ure naprej pa je vstop vanje za vse obiskovalce brezplačen.

Glavna zvezda dogodka je bil junak knjige za otroke “Ris Maks” avtorice Dese Muck. Knjiga pripoveduje zanimivo zgodbo o pogumnem risu Maksu, ki se poda na raziskovanje neokrnjene narave. Obiskovalci so lahko prisluhnili avtorici in  izvedeli veliko več o risu Maksu in o risih nasploh ter si zagotovili svoj izvod knjige. Pogovor s pisateljico je vodila Mateja Premrl iz Knjižnice Bena Zupančiča Postojna.

Z aktivnostmi smo obeležili tudi Mednarodni dan risov (11. junij), zato je bilo javno vodenje, ki je sledilo predstavitvi knjige, tudi na temo najmanjše izmed velikih zveri, ki bivajo v naših gozdovih. Rise nam je predstavila Maja Sever, zaposlena na projektu LIFE Lynx na Zavodu za gozdove Slovenije.

Po zaključeni predstavitvi knjige in vodenem ogledu Centra velikih zveri Dina so se otroci pridružili delavnici izdelovanja risove maske, kjer so lahko sprostili svojo domišljijo in ustvarjalnost ter postali risi za eno noč. V kino delavnici taumatrop pa so lahko spoznali čarobnost animacije in ustvarili svoje premične animirane slike.

Pozno zvečer smo organizirali nočni sprehod z lovcem. Pogumni obiskovalci so se podali v temo in odkrivali skrivnosti nočnega življenja v gozdu. Večer smo zaključili ob ognju. Lovci so s svojimi zgodbami vzbudili našo domišljijo ter nas popeljali v svet velikih zveri in srečanj z njimi.

Perutnina Pivka je s svojimi vrhunskimi hrenovkami poskrbela za okusno večerjo, ki so si jo lahko vsi udeleženci pripravili na ognjišču. Prav vonj po pečenih hrenovkah je ustvaril posebno vzdušje v amfiteatru Krpanovega doma.

Muzejska noč v Centru velikih zveri Dina je dogodek, ki ga bomo gotovo pripravili tudi prihodnje leto. Pridružite se nam in sodelujte v nepozabnem doživetju!

Skip to content