Gostili smo udeležence Oratorija Žiri

29. 6. 2023

V četrtek, 29. junija, smo v Pivki gostili veliko skupino udeležencev oratorija Žiri. Za skoraj 200 otrok in animatorjev smo pripravili štiriurni program poln zanimivih aktivnosti, raziskovanj in doživetij.

Njihov program je obsegal:

  • ogled in raziskovanje Centra o velikih zvereh DINA Pivka
  • ogled filma Velike zveri ne poznajo meja
  • delavnico Potipaj, pobožaj, naredi odtis
  • DINAmično učilnico* – voden ogled in spoznavanje Pivke

Veliko skupino smo razdelili na štiri manjše, ki so nato krožile med postajami. Otroci, stari od 5 do 14 let, in njihovi animatorji so raziskovali raznoliko naravno in kulturno dediščino Pivke.

V okviru vodenega ogleda Centra DINA, filma in udeležbe na delavnici so spoznali svet velikih zveri – kako izgledajo, živijo, se sporazumevajo in kako jih spremljamo. Pomemben poudarek smo dali tudi na temo sobivanja – živeti in kmetovati na območju velik zveri je lahko velik izziv. Poleg izzivov so spoznali tudi dobre prakse.

Na vodenem ogledu DINAmična učilnica so se sprehodili skozi urbani del Pivke in v DINAmični beležki reševali različne naloge o temah vezanih na ta prostor. Pot jih je vodila od Krpanovega doma, mimo spomenika Ludovike Kalan in imenitne vaške lipe do podhoda pod železnico. Ogledali so si medovarni smetnjak, pivške križe in studenec. Na delu poti so se preizkusili v sledenju markacijam.

Čeprav je bil obisk tako velike skupine za nas izziv, nam je nabor različnih aktivnosti in njihovih kombinacij omogočil sestavo dobrega programa. V izvedbo smo vključili tudi nov turistični produkt – DINAmično učilnico, ki je del krovnega produkta DINAmična Pivka. Razvili smo ga v okviru operacije (Do)živi v urbanem okolju. Med drugim so bili naši cilji operacije tudi vključevanje in povezovanje novih programov z obstoječimi, kar smo uspešno implementirali.

Vsi štirje programi se med seboj dobro vsebinsko dopolnjujejo in ustvarjajo raznoliko doživetje. Odzivi udeležencev in organizatorjev potrjujejo, da je bil program zanimiv in dobro izpeljan.

 

 

_________________________________________________________________________________________

Skip to content