Zabavni kviz, predavanje o volkovih in javno vodstvo v DINI ob svetovnem dnevu prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst

28. 2. 2022

Pozdravljeni!

Za svetovni dan prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst, 3. marec, želi tudi ekipa Dine v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prispevati k ozaveščenosti o pomenu ohranjanja biodiverzitete, bogastva rastlinskih in živalskih vrst, ki nas (nas še posebej) še vedno obdaja.

Ker se dobro zavedamo, da na primer mravlja v ohranjanju življenjskega kroga in pestrosti ni manj pomembna od karizmatičnega kosmatinca (medveda, seveda) smo pripravili vprašanja o velikih zvereh pa tudi o drugih vrstah.

V četrtek, 3. marca zjutraj, bomo na spletnih straneh https://www.dinapivka.si/https://pivka.si/ in https://pivskajezera.si/objavili povezavo do spletnega kviza. Šestnajst zabavnih vprašanj za šestnajst odgovorov o medvedu volku in risu, ki so ga pripravile sodelavke biotehniške fakultete. Z žrebom pa bomo tri osebe, ki bodo pravilno odgovorile, nagradili z darilnim bonom za družinsko vstopnico v Center DINA.

Istega dne zvečer bo Gregor Simčič z ZGS in v okviru projekta WOLFALPS EU prek spletne aplikacije zoom  spregovoril o volkovih v Sloveniji, v nedeljo, 6. marca že dopoldne pa se nam bo pridružil Rok Černe v vlogi koordinatorja projekta LIFE Lynx.

Več o svetovnem dnevu prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst si lahko preberete tudi na https://www.gov.si/novice/2022-03-02-ugodno-stanje-kljucnih-zivalskih-in-rastlinskih-vrst-je-odraz-stanja-ekosistemov/

(Foto: Statistični urad RS, število “živalskih” priiimkov v Sloveniji: https://m.facebook.com/StatSlovenija/photos/a.1962099964031267/2558398591068065/?type=3&source=57&__tn__=EH-R)

 

 

VOLK V SLOVENIJI – PREK DINARIDOV DO ALP

Kaj in kdaj: Predavanje, zoom, četrtek, 3. marca 2022, ob 18. uri

Kdo: Gregor Simčič, gozdar in ekolog, je zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije, je sodelavec pri številnih projektih, povezanih z varovanjem in upravljanjem velikih zveri. Največ časa pa posveča aktivnostim, namenjenim spremljanju varstvenega stanja volkov v Sloveniji.

Gregor Simčič bo uvodnem delu predavanja predstavil splošne biološke lastnosti vrste. Na kratko bomo pregledali, kako se je volk na območju Slovenije pojavljal v zgodovini. Glavnino predavanja pa bomo namenili opisu stanja v populaciji in raziskavah opravljenih v zadnjem desetletju z poudarkom na tropih, ki so se vzpostavili na območju Snežnika in Javornikov.

Zaključili bomo z razlago širjenja območja stalne prisotnosti volkov v  Sloveniji in povezovanju populacije volkov, živeče na ozemlju Slovenije z populacijami  v sosednjih državah (Hrvaška, Italija, BiH).

POVEZAVA DO PREDAVANJA:

https://zoom.us/j/93505340724
Meeting ID: 935 0534 0724

OPOZARJAMO: ker je število udeležencev na zoomu omejeno, boste lahko tisti, ki se ne boste uspeli prijaviti v zoom aplikacijo, prenos spremljali prek fb Dina Pivka (v živo).

(Foto: Francesco Panuello, LIFE WOLFALPS EU)

 

SPREHOD SKOZI DINO S STROKOVNJAKOM

V nedeljo, 6. marca 2022, bomo v DINI gostili koordinatorja projekta LIFE Lynx Roka Černeta. Iz prve roke bomo spoznali aktualne zgodbe o slovenskih populacijah velikih zveri, zlasti risa.

Ker je interes za obisk DINE v spremstvu strokovnjaka velik, obisk v DINI pa omejen na do 30 oseb hkrati, prosimo za rezervacije terminov prek telefonske številke 030 644 799 do četrtka, 3. marca, do 20. ure.

(Foto: Erika Kovačič)

Skip to content