Parska golobina in paleolitske raziskave na obrobju Pivške kotline

1. 3. 2022

Vabljeni na predavanje o arheoloških izkopavanjih v Parski golobini in drugih paleolitskih najdiščih na Pivškem, ki ga bo v četrtek, 10. marca, ob 18. uri v Krpanovem domu izvedel dr. Matija Turk.

Kot najbrž že veste, v vitrini Centra DINA poleg lobanje in stegnenice jamskega medveda iz Križne jame predstavljamo os penis, kost iz medvedovega penisa, in kanin, zob jamskega medveda, najdbi iz Parske golobine, delčka izmed številnih podobnih najdb, ki jih hrani Prirodoslovni muzej Slovenije. Prispevek o izkopavanjih v Parski golobini istega avtorja je tudi del zbornika Pivka 2020, ki ga je izdala Občina Pivka ob 25. obletnici občine, gotovo pa bo zanimivo tudi v živo prisluhniti zgodbi o tem, kdo, kdaj in kako je  raziskoval sledi zgodovinsko oddaljenega obdobja na našem koncu.

Dr. Matija Turk je znanstveni sodelavec na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU, kjer se ukvarja z raziskovanjem paleolitika in mezolitika. Je soavtor razstave Najstarejše zgodbe s stičišča svetov, ki je del stalne arheološke razstave v Narodnem muzeju Slovenije.

 Parska golobina je eno izmed številnih jamskih paleolitskih najdišč, odkritih na obrobju Pivške kotline. V jami so med arheološkim izkopavanjem na začetku 50-tih let prejšnjega stoletja našli sledove neandertalcev in anatomsko modernih ljudi skupaj s številnimi ostanki živali, ki so na tem območju živele v ledeni dobi. Poleg Parske golobine in izkopavalca profesorja Franca Osoleta bo v predavanju predstavljena zgodovina raziskav paleolitskih najdišč v okolici Pivške kotline.

Skip to content