Vsi udeleženci kviza o prostoživečih živali ste zmagovalci!

7. 3. 2022

Pozdravljeni!

Na kviz o prostoživečih živalih, ki smo ga objavili 3. marca 2022, na svetovni dan prostoživečih in rastlinskih vrst, smo prejeli 135 odgovorov. Super! In prav vsaki in vsakemu se za udeležbo v kvizu zahvaljujemo! Upamo, da ste se zabavali in ugotovili, da pravzaprav veliko veste.

Rezultati namreč kažejo, da živalski svet dobro poznate. Če je bil rezultat kje slabši, se je to pogosto zgodilo pri vprašanjih, na katera je bilo mogočih več odgovorov, dve vprašanji in trditev pa bomo vseeno posebej izpostavili:

Kako risi označujejo svoj teritorij?

Večina vas ve, da risi svoj teritorij označujejo z urinom, je pa res, da zlasti samci teritorij označujejo tudi z iztrebki, in da oboji, risi in risinje, za ta namen uporabijo tudi praskanje. Na spodnjem delu tac imajo namreč posebne žleze, s pomočjo katerih na površini puščajo vonjalna sporočila.

Katera od velikih zveri pri nas najbolje vonja?

V enakem deležu ste odgovorili, da najbolje vonjata medved in volk. Res  je, da imajo velike zveri vsa čutila dobro razvita, vendar glede na njihov način lova nekatera čutila bolj uporabljajo oziroma prek njih prejmejo več informacij o okolju. Ris, ki pleni iz zasede, se tako zelo zanaša na vid in sluh, medtem ko volk plen išče z vonjem in vidom. Medved pa se pri iskanju hrane večinoma zanaša predvsem na svoj vonj, saj išče korenine, rastline, plodove ali ostanke plena drugih zveri. In saj veste, ko se medved dvigne na svoje tace, to naredi predvsem zato, da lažje ugotovi, kaj se dogaja v njegovi okolici.

Sove lahko svojo glavo obrnejo za 360 stopinj, kar jim omogoča zelo uspešen lov:

Kar 42 odstotkov vas je bilo prepričanih, da so sove prave vrtavke. Ja, saj skoraj so – a le po krožnici 270 stopinj.

Štirinajst udeležencev kviza je prejelo vseh 21 točk. Z žrebom smo izmed njih določili tri nagrajence.  Maja, Anže in Jan prejmejo darilni bon za obisk Centra o velikih zvereh DINA Pivka.

Na svidenje 3. marca 2023!

Skip to content