Uredili smo kotička za velike zveri na obeh pivških šolah

Na Osnovni šoli Pivka in Osnovni šoli Košana smo v okviru projekta Carnivora Dinarica uredili kotička za velike zveri.

Verjamemo, da bosta kotička služila kot didaktična »pripomočka« za spoznavanje sveta velikih zveri in izzivov, ki jih ohranjanje medveda, volka in risa, predstavljajo ljudem. Prizori iz narave, gozdov, ki nas obdajajo, in njihovih prebivalcev pa bosta šolam gotovo tudi v okras.

Zasnove kotičkov je izdelal Marko Slapnik (NATUR-ETNO ALP iz Mozirja) na podlagi strokovnih podlag strokovnjakov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Zavoda za gozdove Slovenije ter v dogovoru z učiteljicami in ravnateljicama obeh osnovnih šol.

V prostor za spoznavanje velikih zveri in sobivanja smo na OŠ Pivka spremenili del hodnika pred vhodom v prostore učiteljskega šolskega kolektiva. Mizica dežurnega učenca je še vedno ostala mizica, spremenjena pa je v vitrino s prikazom lobanj in kosti velikih zveri. Sčasoma bomo vanjo vstavili tudi lobanje, izdelane iz umetnih snovi, pa tudi dermoplastike plena velikih zveri. Dejstva iz življenja velikih zveri učenci spoznavajo prek odkrivanja odgovorov, »skritih« v slikah. Učenci pivške šole bodo lahko na zaslonu gledali posnetke sledilnih kamer oziroma tako imenovanih foto pasti. Na »deblo« smo v obeh kotičkih namreč potrdili takšno kamero, ki so jo strokovnjaki že odrabili. V košanski kotiček pa smo seveda postavili šolskega nagačenega medveda, ki pa mu bomo še nadeli odrabljeno sledilno, telemetrično ovratnico. Učenci so dobili tudi tri škatle sestavljank, puzzlov, učenci obeh šol bodo lahko svojo višino primerjali z višino zveri.

V obeh kotičkih so velike zveri že pustile svoj odtis, za vsak slučaj, da nam kdo ne verjame, pa smo poleg namestili pesek, v katerega bodo učenci kar sami odtisnili odlitke tac.

Žal otvoritve kotičkov ne bomo mogli pripraviti še v tem šolskem letu, verjamemo pa, da se bomo na robu šolskega gozda mi in zveri srečali jeseni. Da pa bi devetošolcem popestrili učne ure za domačo mizo in računalnikom, s strokovnjaki naših partnerskih organizacij v projektu pripravljamo delavnico o velikih zvereh, ki se je boste lahko udeležili na daljavo v maju.

Gozdovi našega planeta brez velikih zveri ne bi bili več gozdovi.

Skip to content