PRAV POSEBNA MEDVEDJA DRUŽINA

17. 2. 2022

Medvedja družina je ulita iz betona, še prej pa je bilo potrebno pregnesti sto kilogramov gline. Proces, ki je pripeljal do kipa, ki bo trajno stal v ali vsaj v bližini Centra Dina (od koder niti osnovna šola ni daleč!) je bil namreč dolg in zanimiv, nam je povedala učiteljica, še ena »mentorica« drugošolcev, Lucija Škvarča.

 

Takole je šlo: »Z učenci smo najprej obiskali pivški Center velikih zveri DINA. Po centru nas je vodila koordinatorica projekta Dragica Jaksetič z Občine Pivka. Učenci so spoznavali življenje, navade in posebnosti medveda, volka in risa. Pred obiskom kiparke smo se pogovarjali o tem, kako bi lahko iz gline oblikovali medvedjo družino. Kako veliki so medvedi in njihovi mladički? Sledilo je ustvarjanje. Učenci so narisali skice kipov in začeli s kiparjenjem. Na kiparska stojala so nanašali sloje gline, ki so jih čvrsto pritrjevali. Na medvedjem hrbtu so nastajali medvedji mladički, medvedja jajca, medvedji nakit…

 

Otroška domišljija ne pozna meja. Kip medveda v naravni velikosti je nastajal in se spreminjal štiri šolske ure. S kiparjenjem so zaključili, ko so se z ustvarjenim strinjali vsi sodelujoči. Vzporedno s tem so nastajali tudi medvedji mladiči. Kar pet jih je nastalo.«

 

Pridne otroške roke so preoblikovale sto kilogramov gline. Sledilo pa je ulivanje betona, kar je opravila kiparka v svojem ateljeju.

 

Medvedja družina pa je bila pika na i večletnemu sodelovanju Urške Toman in pivških otrok, ki se je začelo že v Vrtcu Pivka in je potekalo v okviru projekta Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo (SKUM), ki je potekal med leti 2017 in 2022. Projekt SKUM je vodila Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem. Operacijo sta financirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

Tako so vitrini na Osnovni šoli Pivka  razstavljeni tudi kipi, ki so nastali v šolskih letih 2018/19 in 2019/20. Ustvarili so jih učenci 2. a razreda. »Na več kiparskih srečanjih so učenci ustvarili številne skulpture v glini, ki se nanašajo na upodobitev človeka. Nekateri portreti so narejeni v naravni in nadnaravni velikosti ter imajo dvojno lice. Učenci so portretirali drug drugega v isti skulpturi. Izdelali so tudi nekaj glinenih stojal za kipe,« je pojasnila učiteljica Lucija Škvarča.

Ogledalo omogoča, da so portreti vidni tudi z zadnje strani, hkrati pa v njem odseva gledalčev obraz. Tako nastaja zanimiva interakcija med umetniškim portretom in gledalčevim obrazom.«

 

Zaradi epidemioloških razmer so ti lepi izdelki žal očem širše javnosti trenutno »nevidni«, lahko pa si jih ogledati v naši fotogaleriji.

Filmček o tem, kako je nastajala medvedja družina si lahko ogledati prek povezave https://youtu.be/S5SidYGrEgo

Skip to content