Otvorili smo Medeni teden v Pivki

23. 5. 2023

V ponedeljek, 22. maja, smo s kratko kulturno prireditvijo otvorili Medeni teden v Pivki in razstavo Bodi čebela / Be a bee, avtorice Polonce Lovšin

V okviru kratkega kulturnega programa sta nas najprej nagovorili gospa Majda Godina, podžupanja občine Pivke, ki je izpostavila čebelarsko tradicijo na Pivškem, vlogo Slovenije pri razglasitvi Svetovnega dne čebel in slovensko čebelarstvo – način življenja, ki je uvrščeno na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine. Sledil je nagovor gospe Jane Gržinič, direktorice zavoda za turizem Pivka, ki se predstavila pomen čebele za Slovence, ki se odraža tudi v naši kulturni dediščini in jeziku – v našem jeziku namreč čebela ne pogine, temveč umre.

Poleg paviljona Medena zgodba, prevoznega čebelnjaka Čebelarske zveze Slovenija, smo otvorili tudi razstavo Bodi čebela / Be a bee. Umetnica in arhitekta Polonca Lovšin je povedala, da sta jo k pripravi razstave vzpodbudili dve dejstvi. Zelo ji je bil zanimiv podatek, da mestni čebelarji pridelajo več medu, hkrati pa je bila zgrožena nad številom čebel, ki vsako leto poginejo zaradi (nepravilne) uporabe pesticidov. Razstava bo v Krpanovem domu na ogled do nedelje, 28. maja 2023.

Program so s svojim nastopom obogatili otroci iz skupine Gumbki, ki so nam pod mentorstvom Barbare in Larise, zapeli ljudsko pesem Sinička se je usedla ter deklamirali izštevanko Janeza Bitenca Veter Peter. Otroci in Vrtca Pivka so pripravili tudi razstavo različnih izdelkov na temo čebel, ki je na ogled v prvi etaži Krpanovega doma.

Sledil je pogovor s Heleno Šneberger Mandelj, predstavnico Centra o velikih zvereh Dina Pivka, ter Frankom Dolganom, predsednikom Čebelarskega društva Pivka. Povedala sta nam, zakaj so se v Centru Dina, ki deluje pod okriljem Zavoda za turizem Pivka in ČD Pivka odločili za organizacijo Medenega tedna, zgodovino in trenutno stanje čebelarstva na Pivškem in oznako Medvedu prijazno.

Ob zaključku nas je pozdravila še Tadeja Vidmar, medena kraljica. Izrazila je navdušenje nad čebelarstvom na Pivškem in organizacijo Medenega tedna ter nam zaželela “Naj medi!”.

Dogodek smo zaključili z že skoraj ponarodelo pesmijo Lojzeta Slaka – Čebelar, ki nam jo je zaigral harmonikaš Marjan Frank.

V okviru Medenega tedna bodo do nedelje, 28. maja, potekali številni dogodki. Vabljeni, da sem nam pridružite. Podrobnejši program najdete TU.

Skip to content