Srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni je tudi letos, 24. aprila 2019, organizirala tekmovanje za člane lovskih krožkov, ki delujejo na slovenskih srednjih šolah. Rdeča nit srečanja, ki poteka v obliki nekakšnega kviza, poimenovanega Male zelene celice, so bila znanja o velikih zvereh.

Ko smo se namreč predstavniki projekta Carnivora Dinarica pogovarjali z učiteljem Gregorjem Češarkom o sodelovanju šole in projektnimi aktivnostmi, je padla pobuda o vsebinski prilagoditvi tekmovanja, ki se je izkazala kot zelo dobra.

Dogodka so se udeležile ekipe dijakov iz Maribora, Naklega in Postojne, vsaka ekipa pa je morala reševati naloge oziroma odgovarjati na vprašanja in predstaviti eno izmed treh vrst velikih zveri, medveda, volka in risa. Dijaki so odgovarjali tudi na dodatna vprašanja, ki jim jih je zastavljala komisija, sestavljena iz članov Lovske zveze Slovenije (LZS) pa tudi predstavnika  partnerjev v projektu Carnivora Dinarica. Prav vsi člani lovskih krožkov so se izkazali z zelo dobrim poznavanjem velikih zveri.

Velike zveri, njihovo biologijo in ekologijo, ter ugotovitve iz raznih projektov s področja velikih zveri je predstavil Tomaž Berce iz Zavoda za gozdove Slovenije, zasnove za središče za usmerjanje in ozaveščanje obiskovalcev o pomenu velikih zveri pa predstavnica projektnega partnerja Občina Pivka Dragica Jaksetič. Predstavniki sodelujočih šol in LZS so pokazali veliko zanimanje za središče za velike zveri in izrazili željo o sodelovanju in izmenjavi znanj in gradiv.

Skip to content