Dina kot motiv grafičnih izdelkov najmlajših

17. 8. 2022

Zavod za turizem Pivka vsak teden organizira tri počitniške delavnice, na včerajšnji pa so otroci spoznali postopek izdelave grafike. Ker so otroci v preteklih dneh slišali veliko o Pivki in njeni okolici ter Dini, centru o velikih zvereh, je bila to tudi tema za ustvarjanje.

Skrivnosti tehnike visoke grafike je otrokom odstrla oblikovalka Mateja Premrl, ki v Hiši kulture vodi izobraževalni program. Otrokom je na kratko predstavila galerijo, pojasnila, kako potekajo razstave in kdaj so na sporedu otroške delavnice.

Za tem je razložila, da je slika unikatno likovno delo, ki nastane z nanašanjem barve (s čopiči) na podlago. Grafika pa je likovno delo, ki nastane s pomočjo odtiskovanja obdelane plošče (matrice) na podlago. Glede na način obdelave matrice poznamo več vrst grafičnih tehnik. Mateja je v torek predstavila visoki tisk. Pokazala nam je matrice, izdelane iz lesa in linoleja ter grafike, ki so nastale z odtiskovanjem teh matric. Na teh primerih smo opazili, da se je pri tej vrsti tiska po nanašanju barve odtisnilo vse, kar ni bilo izrezano oziroma odtisnilo se je vse, kar je bilo visoko – od tu ime visoki tisk.

Iz mehke gume in kartona so otroci izdelali matrico. Pazljivi so morali biti pri črkah, saj je odtis zrcalen matrici. S pomočjo valjčka so na matrico nanesli barvo in naredili več odtisov. Nekateri so svojo grafiko izdelali celo v dveh barvah! Na koncu so svoja likovna dela še oštevilčili in jih podpisali.

Grafike izpod otroških rok sedaj visijo v Krpanovemu domu in krasijo vhod v Dino. Naslednjo razstavo v Hiši kulture si lahko ogledate v septembru, ko se bodo zopet začele tudi sobotne ustvarjalne delavnice za otroke in družine.

 

Pa še to: Hiša kulture stoji v središču Pivke, je tista oranžna hiša na križišču cest proti Ilirski Bistrici, Trnju in Postojni.

Zgodba Hiše kulture se je začela pred skoraj 25 leti, naslednje leto pa bo deset let, odkar je nova ekipa, ki je prevzela Hišo kulture, galerijski program sodobne vizualne umetnosti postavila v ospredje.

Poleg razstavnega programa ima Hiša kulture tudi ustvarjalni program, namenjen umetnikom, da v grafičnem ateljeju ustvarjajo v tehnikah sitotiska ali visokega tiska ter izobraževalni program, ki skozi delavnice in druge aktivnosti spodbuja razumevanje sobobne umetnosti med obiskovalci.

Več o programu Hiše kulture v Pivki si lahko preberete na njenih spletni strani ali na družbenih omrežjih.

Skip to content