Delovni sestanek v ZOO Ljubljana

26. 7. 2023
V juniji sta Center o velikih zvereh DINA Pivka obiskali predstavnici živalskega vrta Ljubljana. Skozi center ju je popeljala izkušena vodnica Liza Trebše, ki jima je predstavila tudi pedagoški program in raznolike delavnice. Nad centrom sta bili navdušeni. Predlagali sta, da jih obiščemo s ciljem vzpostavitve sodelovanja. Na povabilo smo se z veseljem odzvali.
Delovni sestanek, ki sva se ga pri pedagoški vodji ZOO Ljubljana Ireni Furlan, udeležili direktorica Zavoda za turizem Pivka Jana Gržinič in  strokovna sodelavka Helena Šneberger Mandelj, je bil zelo produktiven.
Pomembno izhodišče je bilo, da si Center Dina in ZOO Ljubljana v nobeni točki nista konkurenčna, temveč da nas vsebine o velikih zvereh povezujejo. Dina na interaktiven in digitalen način poučuje in išče rešitve za sobivanje človeka in zveri. V živalskem vrtu v Ljubljani pa lahko obiskovalci vse tri zveri, medveda, volka in risa, vidijo v živo. Uredili so jim primerno velika bivališča, podobna okolju, kjer živijo njihovi prosti predstavniki. Obiskovalec, ki si pri njih ogleda te velike zveri, pri nas v Pivki dobi dodatna znanja glede njihovega naravnega obnašanja in podrobnosti iz življenja. Učimo, kako preprečevati škode in kako ravnati v primeru srečanja. Živalski vrt in Center Dina sta primerni razstavišči za družinske izlete in vse, ki želijo o živalih vedeti več. Obema centroma se zdi pomembno tudi ohranjanje in odgovorno ravnanje do narave. Poleg turističnih dejavnosti je v Pivki in Ljubljani ključna izobraževalna vloga. S pomočjo različnih dogodkov, delavnic, počitniških aktivnosti želimo dati, predvsem mladim, nova znanja ter razbijati strahove in stereotipe. Prav poznavanje je nujno za sobivanje in predpogoj, da spoznamo velik pomen zveri v našem širšem prostoru.
Dogovorili smo se, da bomo sodelovali predvsem ob tematskih dnevih glede medvedov, volkov in risov. V Dini si želimo strokovna predavanja o velikih zvereh v živalskih vrtovih in vlogi živalskih vrtov pri ohranjanju ogroženih vrst. Center Dina pa bo z delavnico o zvereh gostoval v živalskem vrtu.
ZOO ima letno več kot 300.000 tisoč obiskovalcev, občasne stojnice in predstavitve Dine so zato dobra promocijska priložnost. Gospa Irena Furlan, pedagoška vodja, nam je predstavila različne vsebine, opremo in organizacijo strokovnih srečanj. Obisk je bil zelo poučen, nadejamo si odličnega sodelovanja. Tako bo dogajanje v našem centru še bolj zanimiv.
Skip to content