Predavanje Ljubezensko življenje živali in otvoritev razstave Oči-Eyes v Centru Dina v Pivki

7. 3. 2023

Vas navdušujejo prizori živalskega sveta? So tudi vam oči bistvo, ki izkazujejo številna občutja? Zazrite se v skrivnostne oči čudovitih živali, ki jih je v svojem naravnem okolju ujel fotograf, priznani biolog Notranjskega muzeja Postojna, dr. Slavko Polak.

Avtor fotografske razstave, kustos Notranjskega muzeja Postojna dr. Slavko Polak se vrsto let ukvarja s fotografiranjem živali. Njegovo priljubljeno področje je bližinska – makro fotografija. Razstava »Oči« je tako galerija bližinskih posnetkov oči, pogledov živali od polžev, pajkov in žuželk do dvoživk, ptic in sesalcev. Oči povedo vse, tudi pri živalih! Njihova naloga je vsem enaka in univerzalna – preslikati osvetljene podobe okolja prek leče na zaznavni nivo. Oči so se pri različnih skupinah živali v stotinah milijonov let razvile povsem samostojno in celo iz različnih tkiv. Preproste oči imajo že nekatere školjke in meduze. Pajki imajo lahko celo po osem velikih oči. Pri žuželkah, na primer kačjih pastirjih in obadih pa so sestavljene tudi iz do 30.000 drobnih očesc! Bližinski posnetki oči so svojevrsten izziv in doživetje, tako za naravoslovca, kot esteta. Pogled v oči od blizu nam lahko, vsaj pri višje razvitih živalih, razodeva globino trenutnega počutja ali celo razmišljanja njihovih lastnikov.

Odprtje fotografske razstave, ki bo ravno v dneh Gregorjevega, praznika, ko se »ptički ženijo«, pa bo popestrilo tudi predavanje dr. Slavka Polaka z naslovom »Ljubezensko življenje živali«.

Vljudno vabljeni!

Skip to content