5. oktober – dokumentarni film Skupaj za rise (LIFE Lynx)

29. 9. 2023

Vabimo, da se nam pridružite v četrtek, 5. oktobra 2023, ob 18. uri na predvajanju dokumentarnega filma Skupaj za rise.

Z dogodkom bomo obeležili Svetovni dan varstva živali – 4. oktober. Na zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov. Ocenjujemo, da v Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst, med njimi številne zavarovane.

Svetovni dan varstva živali obeležujemo že več 90 let ( razglašen je bil leta 1931) in je namenjen izboljšanju razmer za vse živali sveta in povabilu, da svet postane boljši za vse živali.

Risom v Sloveniji in na Hrvaškem grozi ponovno izumrtje. Njihova največja grožnja je parjenje v sorodstvu, zato so v okviru projekta LIFE Lynx pripeljali 18 risov, ki bodo osvežili kri in populaciji pomagali preživeti. Projekt je združil strokovnjake, raziskovalce naravovarstvenike in lovce iz petih evropskih držav, z enotnim ciljem – rešiti rise pred ponovnim izumrtjem. Poleg doselitev se mednarodna ekipa, ukvarja tudi s spremljanjem risov, preprečevanjem nezakonitega lova in sprejemanjem te velike zveri med lokalnimi prebivalci. V številne aktivnosti so vključeni tudi lovci iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške. Podobno kot leta 1973, ko so lovci in gozdarji rise ponovno pripeljali v slovenske gozdove, imajo tudi v tem projektu ključno, aktivno vlogo. Skupaj bomo ohranili risa, največjo mačko, ki živi v evropskih gozdovih.

Ogledu filma bo sledil pogovor z ustvarjalci filma in raziskovalci.

Na dogodku bomo predstavili tudi dve knjigi, ki sta nastali v okviru projekta LIFE Lynx – Pogumni Maks (avtorica Desa Muck) in Huda risinja (avtor Boštjan Gorenc – Pižama). Dogodek je primeren tudi za družine s šolskimi otroki.

 

Dogodek bomo izvedli v sodelovanju s projektom LIFE Lynx.

VSTOP PROST.

Skip to content