Dogodivščine med jesenskimi počitnicami

Vabljeni na Dogodivščine med jesenskimi počitnicami.

Sodelavci Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera in Centra o velikih zvereh DINA Pivka smo pripravili počitniški program za šolsko mladino in sicer za vsak dan v tednu med 25. in 29. oktobrom 2021, ki bo potekal v Krpanovem domu v Pivki in v naravi.

Kaj imajo skupnega kocke, lutke in velike zveri? Zgradi vas, iz vasi mesto, iz blatne poti avtocesto, iz daljave skrivnostne zvoke gozda prekinja hrup vlaka. Kaj to pomeni za gozd in za njegove prebivalce? Helena Šneberger Mandelj in Tanja Blažek te vabita na jesensko počitniško dogodivščino, v kateri bomo izdelali lutke na palčkah, kosmata ušesa na glavi. kakšno vlogo boš prevzel ti? Boš volk, ris ali medved?

V torek odidemo v gozd. Zbrali se bomo pri Ekomuzeju v Slovenski vasi in v spremstvu poznavalcev lovstva, (BeAroundMe, trajnostni turizem d.o.o.) pa tudi v spremstvu lovskega tovariša, psa, krenili v gozd do lovskega objekta, spotoma pa spoznavali delo lovcev, objekte, ki jih postavljajo v gozdu in iskali sledi gozdnih prebivalcev, spoznali bomo polharsko dediščino. Udeleženci pa bodo tudi sami iz materiala, najdenega v gozdu, zgradili na primer krmilnico in jasli za seno.

Sredo smo namenili Netopirjem, našim skrivnostnim sosedom. Dogajalo se bo v Krpanovem domu in njegovi neposredni bližini: Takole sta dogodivščino z netopirji opisali Nina Doles in Eva Šabec Korbar iz projekta Pivka.Kras.Presiha, ki ga izvaja Občina Pivka: »V mestih in vaseh poleg nas prebivajo tudi male nočne živali, edini sesalci s sposobnostjo letenja. Na počitniški delavnici bomo spoznavali življenje netopirjev in spoznali, kje preživljajo poletne in kje zimske mesece. Skupaj bomo izdelali zatočišče za netopirje, netopirnico, ki bo nudila dom netopirjem v centru Pivke. Otroci si bodo izdelali tudi spominek, ki ga bodo odnesli domov.«

V četrtek se bomo spet zbrali pri Ekomuzeju in se odpravili v naravo skupaj s predstavnikom postojnske enote Zavoda za gozdove Slovenije. V jesenskem času je spoznavanje gozda posebej zanimivo, saj je gozd odet v pisane, tople barve. Drevje in grmovje se bohoti z gozdnimi plodovi, s katerimi se hranijo različne ptice, glodalci pa tudi največje gozdne živali, medvedi. Na sprehodu skozi gozd bodo udeleženci odkrivali njihove sledi in raziskovali, kako se živali pripravljajo na zimo in hkrati poskrbijo za obnavljanje gozda.

V petek pa bo čas samo za kino, dopoldne risanka, popoldne pa čudovit film o čudoviti divji Sloveniji.

Potrebne so predhodne prijave, saj je število udeležencev omejeno, dodatne informacije pa v priloženem letaku.

VLJUDNO VABLJEN/A! V petek popoldne pa v kino s seboj povabi tudi starše!

Skip to content